10 реклами, които създават магията на Коледа | Част 2

Коледа

6. Меланхоличната магия на John Lewis | 2015 #ManOnTheMoon

John Lewis не е особено не е особено популярна марка в България, но пък коледните им реклами са доста познати в онлайн пространството. На границата на късометражно кино и реклама, те винаги разказват някоя дълбокомислена история на която хем искаш да си прережеш вените, хем се радваш през сълзи ако не си изпил успокоителните.
Като цяло #ManOnTheMoon е много сладка история. След малките животни, и децата, възрастните хора също са вървежни по празничните реклами.

7. Kmart Christmas Commercial | 2014

Изключително проста като идея и в същото време много забавна реклама насочена очевидно към женската аудитория. Група готини момчета “свирят” Jingle Bells, поклащайки своите “камбанки”. Весела, кратка и право в целта. Тук коледната магия е универсалната магия на хумора. За тези които не знаят, Kmart e голяма верига магазини в Съединените щати.

8. “The Wish Writer” – Macy’s Christmas Film 2015

Това определено е една от любимите ми коледни реклами. Този 3 минутен късометражен филм разказва за чудесата, които стават на Коледа през детските очи. Основната поука тук е, че за да получаваш трябва да даваш. Правенето на добро, създава още и още добро. Брандът е въвлечен в магията на Коледа без това да е натрапчиво и при това в кулминацията на действието. В края на видеото става ясно, че Macy’s правят благотворителна кампания за дарителство.
На всички ни се иска да съществува магическа пръчка, която да сбъдва желания. Ако тази пръчка е създадена да прави добро, не би сбъдвала нашите егоистични пориви, а би помагала на другите около нас. Но пък защо ни е магическа пръчка, след като имаме Macy’s… Хитро, а?

9. Sainsbury’s Christmas Advert 2015

С над 30 милиона гледания от миналата Коледа насам, това видео е отличен пример за създаване на видео съдържание за уеб. Sainsbury`s e втората по големина верига хипермаркети във Великобритания. В общи линии продават абсолютно всичко. Маркетинговата им стратегия много се доближава до тази на Lidl – висок стил на живот на изгодна цена.
Вижте все пак видеото за котето, което подпали празника…

10. Jacobs Monarch | 2013

Якобс не е моята марка кафе, но винаги се забавлявам с коледните им реклами. Магията на кафето да сближава е неразделна част от магията на празника. Нали затова са празниците.

2-та клипа имат една и съща идея, като във втория дозата на магическото е значително по-голяма. За жалост ги откривам само в руски или украински канали в YouTube.

Видимо е, че коледните реклами използват най-различни похвати. Основният ни професионален въпрос обаче е, как да се откроим изобщо по празниците, тъй като не само конкурентите ни, а и всички останали бият празничните звънци. Докато слушаш коледните песни в рекламните блокове се чудиш за дамски превръзки, бисквити или мобилни телефони става дума.

Най-важно е да дефинираме целта, аудиторията и посланието си. Към това да добавим щипка коледна магия, усмивка и нещо уникално. Нека все пак не прекаляваме с коледната магия, тъй като с нея шега не бива…


Подкрепете блога с един   

  или 

Споделете статията с клик на бутонче: