11 животопроменящи неща, на които ме научи моят Кокер шпаньол

Ая

Никога не съм допускал, че някой ден ще имам куче. Всъщност беше колкото осъзнат, толкова и неосъзнат избор. В графа против това да имаш куче стоят доста неща като – сутрешни разходки, излизания във всякакви метеорологични условия навън, приучаване към хигиенни навици, свободата да пътуваш когато и където поискаш и може би страхът, че ще си отиде преди теб и ще остави дупка в сърцето ти.

Отказахте ли се да четете нататък? Дайте ми още 5 минути, за да разкажа моите 11 животопроменящи ползи от това да имам Ая в живота си.

 

 1. Да се радвам на момента, утрото и днешния ден.

 

Животът е тук и сега. Днес. В този конкретен момент. Не е в миналото, нито в бъдещето. Кучетата живеят само в настоящия момент, за разлика от нас хората. Ние сме постоянно  обременени от мисли, планове и тревоги за миналото и бъдещето, вследствие на което пропускаме настоящето. Когато се прибера от работа Ая се радва да ме види, сякаш никога не ме е виждала. Пиука, подскача, ближе, лази и потреперва от вълнение. Някога радвали ли сте се на свой близък така? Урок 1: Не пропускайте моментите в настоящето. Те няма да се повторят. Никога.

dog

 1. Да се движа повече.

Една от причините да искаме кокер беше желанието ни да се разхождаме повече. Няма друго движение, което да се сравни с ходенето. 2-3 пъти ударно спорт седмично за по 1 час, 8-9 часа седене в офиса и 6-8 часа сън рано или късно ще ни инвалидизират. Не искам на 40 да съм плужек, който само работи, лежи на дивана и гледа телевизия с бира в едната ръка, а другата завряна някъде в околопъпната област. Кокер шпаньолите притежават перфектния баланс на средните породи. Хем са много подвижни, хем не изискват прекалено дълги разходки. Ая може да издържи 4-5 часов преход в планината, но може и да спи цял ден. Ако поддържате във форма кокера си, ще поддържате във форма и себе си.

Ая

 1. Да се отърсвам след напрегнат работен ден.

Всички имаме от онези дни. Прибираш се и не можеш да спреш да мислиш за проблемите на работа. Представяш си как забиваш кол в сърцето на колегата, който се е държал противно с теб и след като извадиш кола потвърждаваш, че дори не е имал сърце. По някакъв магически начин Ая успява да потуши черните мисли, самоубийствените пориви и лошата аура, която се е натрупала като буреносен облак през деня. Ако нямате куче, шансът да излезете на разходка в парка или около блока след работа е нищожен. Повярвайте ми – това да си проветрите главата навън, определено помага да намерите центъра си отново.

Ая   Ая

 1. Да съм по-организиран във времето си.

Бях на косъм да напиша – да съм още по-организиран във времето си, но винаги може повече. Когато имаш куче още по-прецизно се налага да изчислиш, къде, кога и колко време да прекараш. Може би звучи натоварващо, но не е чак толкова. Винаги можеш да се измъкнеш от скучна среща с извинението, че трябва да се прибереш, за да разходиш кучето. Няма шанс да работиш по нощите, защото някой трябва да изпишка малката маймуна, която те очаква от момента в който си затворил вратата.

 

 1. Да съм малко повече над нещата.

Трудно е, особено когато си подчинен на предметите около себе си. В началото ме побъркваше идеята, че ще има косми навсякъде. В крайна сметка така или иначе трябва да се чисти 1-2 пъти седмично. Поне веднъж много основно. Космите единствено увеличават обема на замърсяването. За щастие освен няколко изядени чехъла и 1-2 прегризани кабела, нямаме толкова драматични истории за разказване. Може би тук е мястото да благодаря на Дени и Плами от училище за кучета „Послушен“, които допринесоха значително за възпитанието на малката ни лудетина. Женските кучета със сигурност са по-спокойни от мъжките, но и породата е от значение. Ако нямате 200 квадрата апартамент или къща с двор не ви препоръчвам да си взимате Лабрадор или Голдън ретривър, макар че пак си зависи от кучето. Божа работа…

Ая

 1. Да общувам по-лесно с повече хора в квартала, в който живея.

Какво си представяте, когато кажете „съседа“? Рекламата на Нова Бразилия, сериалът „Етажна собственост“ или онзи испанския за лудите съседи, който въртят по bTV Comedy? В България сякаш има 2 перцепции за съседите – в малките градове се познават добре и не се понасят, а в големите градове се подминават студено без дори да знаят, кой как се казва. Бил съм и на двете места. Откакто имам Ая не само познавам, бивам поздравяван и поздравявам част от  съседите, но и значително съм разширил кръга си от познанства в квартала. Може би никой не знае как се казвам, но всички знаят коя е Ая – малкият, сладък и пухкав кокер, който прилича на бягаща плюшена играчка. Освен всичко кучкарите се чувстват свързани в негласна общност. Видят ли те с куче си казват…хм, този е един от нас.

Ая

 1. Да оценявам топлината и уюта на дома след разходка на -20 градуса.

Когато кучето трябва да се разходи – сутрин и вечер, времето е без значение. Дъждове, виелици, ветрове, минусови температури, здрав, болен, с гипс, без…трябва да излезеш с нея, защото няма как да свърши „работата“ вкъщи. Както се казва, това което не те убива те прави по-силен. Тази зима, действително се налагаше да излизаме на -20, а аз бях с 39 градуса температура. В подобна ситуация не си сваляйте ръкавиците. При никакви обстоятелства.
След това наистина оценявате топлината на домашното огнище. Буквално.

Ая

 

 1. Да съм по-гъвкав спрямо местата, които посещавам.

Факт е, че с времето човек става все по-претенциозен към местата, които посещава. Уви с куче не можеш да влезеш навсякъде. Гонят те от хотели, гонят те от ресторанти и т.н. Това е жалко за родния туризъм, тъй като той губи. Въпреки всичко има места, където може и с куче. Можете да използвате за целта този сайт: http://www.pets359.com/ – налични са над 300 обекта. С Ая често хапваме и навън, при това е доста по-приятно да седнеш в градината на някое заведение, отколкото да се забиеш вътре.

 

 1. Да давам повече без да очаквам нищо в замяна.

Дъвчеш нещо и в същия сюблимен момент виждаш най-големите, влажни и тъжни очи на света, които те умоляват само за едно парченце. Все едно какво ядеш. Няма значение, че ще бъде вероятно изплюто. Все пак трябва да се внимава – без прекалено солени или сладки неща. От време на време Аяушката получава по парченце кашкавал, морков или някоя друга солета, които се дъвчат бясно като черен хайвер на парвенюшки коктейл. Даваш и се радваш, че си дал. Разходите по ваксини, храна и лекарства също се откъсват с лекота от джоба ти, тъй като кучето заслужава най-доброто. Тук предполагам си приличат с децата. Разликата е, че детето пораства, а кучето остава винаги твоето малко бебе.

 1. Никога и при никакви обстоятелства не се чувстваш сам.

Ти се местиш и то се мести. Спиш и то спи. Седиш и то седи. Ходиш и то ходи. Допряно. Винаги двама винаги, както се пее в песента. Едно от най-хубавите неща на това да имаш куче, е че никога не си сам вкъщи. Не знам как са повечето породи, но кокерите са ужасни лепки. В добрия и лошия смисъл. Независимо от обстоятелствата, винаги ще се намести, така че да е опряно леко до теб. Нямаш много лично пространство, но се свиква. Принципно в брака и семейството е така. В глутницата всички кучета спят допрени и никога не се разделят. Именно затова те страдат толкова, когато са сами, тъй като това противоречи на инстинктите им. Кучето те научава да не си егоист, защото глутницата е най-висшата ценност, а не ти, ти и пак ти.

Ая   АЯ

Ая

 1. Безпрекословна любов.

Предполагам че ще ви прозвучи твърде силно и мелодраматично, но това е истината. Може би най-безпрекословната любов е тази на майката към детето, защото тя го е родила и то изцяло зависи от нея. Усещането за абсолютна, чиста и безпрекословна любов е нещо, на което може да ви научи само същество способно да я изпитва. Смисълът на живота на вашето куче е да ви обича. Именно това трябва да ни накара да се замислим, че и смисълът на нашия живот не е да ядем, пием и печелим пари. Най-истинският ни смисъл е да обичаме. Да даваме без да търсим отплата. Колкото повече любов посеем в живота си, толкова по-щастливи ще се чувстваме, защото любовта може да роди само любов.

Благодарен съм за това, че имам Ая в живота си и оценявам всичко, на което ме е научила. Благодарен съм и за това, че помогна на майка ми да преодолее фобията си от кучета, тъй като това много и пречеше в живота. Благодарен съм и за това, че ми даде нов поглед над света, въпреки че е просто един малък Кокер шпаньол.


Подкрепете блога с един   

  или 

Споделете статията с клик на бутонче: