3 причини дизайнерът да е прав, а ти не

графичен дизайн

Какво би бил рекламният бизнес без графичните и уеб дизайнерите. Във всяка агенция или организация дизайнерите са последното изпълнителско звено, но дали това е правилният подход? Преди тях стоят клиентите, арт директорите, акаунтите,  копирайтърите и най-накрая върху бедния дизайнер се излива една кофа с лайна, със задание „да се направи торта“. Цитирам един мъдър и дълбокомислен човек с инициалите МЧ.

 

  1. Дизайнерът винаги е прав

В България всички разбират от 2 неща – политика и маркетинг. Клиентът е убеден, че знае точно как трябва да се случат нещата. Криейтив отделът също, независимо дали е вътрешен в компанията или агенция. Дали се прави печат – ключова визия, брошура, билборд  или дигитални материали – банери, кампанийни страници, попъпи или друго, дизайнерите са хората, които наистина могат да ви отговорят защо нещото е направено по този начин. Уви рационалните аргументи, засягащи причините шрифтове, визии и позициониране на елементите да са точно така поставени, се изгубват по веригата и накрая дизайнерът често получава нерелевантни коментари породени от лични субективни мнения.

графичен дизайн

  1. Дизайнерът е човек на изкуството

Хубаво е да се вслушваме повече в мнението на дизайнера, тъй като той е човек на изкуството и рамките задушават креативността му. Разбира се, нужен е и контрол, за да не се счупят рамките. Тук можем да се сблъскаме с противоречието, че дизайнерът винаги е прав. Важното е да го оставите да се чувства прав, но просто деликатно го насочете в правилната посока. Добрите професионалисти са наясно, че винаги се работи по ясно установен гайд и има задължителни елементи при всеки бранд, за който се работи.

 

графичен дизайн

 

  1. Дизайнерът понякога е примадона

Дизайнерите често се държат като английската кралица или папата, тъй като знаят, че вие зависите от тях. Сроковете също. Обгрижвайте ги, помагайте им и най-важното – уважавайте работата им. Няма нищо по-демотивиращо за един дизайнер от това да се подиграете с неговата работа. Избягвайте изцепки като „Не ми харесва“, „Да не би днес да ти е лошо?“. Дори да правите двоен сандвич – коментар – комплимент –коментар, опитвайте коментарът да е наистина коментар, а не критика. Никой не обича да бъде критикуван, а дизайнерите изобщо. Дори може да опитате с троен сандвич и да намажете – „Много ми харесва как се е получило. Само може би да увеличим малко логото, да сменим визията, хедлайна и смолпринта.“ След това посочете нещо конкретно, което ви е харесало – „Чудесно са подредени елементите, харесва ми размерът на шрифта и подравняването. Нека обаче използваме друг шрифт. Този не е нашият.“

Хем променяте всичко, хем всички са доволни.

графичен дизайн

От личен опит ще споделя, че колкото по-приятелски сте настроени към дизайнерите, с които работите, толкова по-успешни ще са и общите проекти, по които работите заедно. Въпреки че работата на графичните дизайнери е свързана предимно със седене и работа на компютър,  те са изключително социални същества. Дизайнерите имат нужда хора, контакти и преживявания, с които да черпят ежедневно вдъхновение. Моят професионален урок е да се вслушвам повече в менението на дизайнерите, тъй като често те знаят стратегически по-добре, коя е правилната посока.


Подкрепете блога с един  

 или

Споделете статията с клик на бутонче: