Бай Ганьо на йога в 10 стъпки и 10 ползи

йога за мъже

От дълго време се чудя как да започна този пост и как точно да го кръстя, така че да не звучи твърде гейско за съвременния български мъж. Каквото и да си говорим, на Балканите йогата не се счита за особено мъжествен спорт. Може би фитнес, бокс, MMA или бой с диви свине в калта? Убеден съм че повечето мъже имат много ясна и детайлна картина в главата си, когато чуят „йога за мъже“. Ако долното се препокрива с вашата представя, то вие определено сте Бай Ганьо в йогата.

 

10 мъжествени стъпки преди за отидете на йога:

 1. Избръснете си много гладко краката.
 2. Сложете тясното си розАво мъжко клинче.
 3. Напръскайте се с дезодорант Хана Монтана или One Direction.
 4. Задължително си вържете лентичка на главата. Може и панделка.
 5. Вземете си постелка с Game of Thrones, за да контрастира на розовите шорти върху клинчето.
 6. Махнете си фондютена, за да не ви влиза в очите докато се потите.
 7. Не слагайте бельо, за да не ви се смачка оная работа.
 8. Потникът да е от изрязаните и ако може на големи дупки.
 9. Срешете си добре брадата, за да направите впечатление на дамите.
 10. Кажете „Омммм…“, но гърлено и мощно като ръмжене на зло куче.

 

йога за мъже

 

Като едно гордо изключение на стереотипа, моите причини да започна практикуване на йога бяха изцяло здравословни, а в този пост ще споделя моите 10 ползи. Това което практикувам всъщност не е класическата йога, която е доста бавна (даже малко бабешка), а доста по-динамичната Ащанга, която определено може да ви поизпоти и доведе до мускулна треска ако не сте физически подготвени за нея.

 

 1. Край на болките в кръста

Още преди няколко години, благодарение на фитнеса и желанието ми да изглеждам добре, успях да си докарам дискова херния в областта на кръста. Тренирайки за стопяване на паласките с машини и свободни тежести, постигнах остра и хронична болка, която минава през кръста и целия ми десен крак. Имах период, в който буквално куцах. Закрепих положението за кратко с японски масаж (юмейхо), който освобождава ставите и съответно облекчава притиснатите нервни окончания. За съжаление не за дълго…
След като се престраших да стъпя в час по йога, преоткрих много упражнения, които работят за таза и кръста, които ми помогнаха да контролирам този проблем. Много важно за този тип травми е и здравата коремна мускулатура. Стегнатият корем поема част от тежестта на кръста, което допълнително облекчава болката. Понякога ме е страх да го кажа, но за последната половин година, откакто се занимавам с йога болката почти я няма.

 1. Лечение на стари травми

В момента съм едва на 29 г., но освен с проблеми в кръста мога да се похваля и с хронична болка в едната ръка и лопатка (както и викат още – „плешка“). Тази прелест също ми я донесе фитнеса. Едно рязко движение без загрявка и болка до живот. Чудно, а?

След 6 месеца йога лявата и дясната част на гърба ми започна да си възвръща старата форма, тъй като дясната част на трапеца ми се беше подула двойно спрямо лявата. Болката и подвижността на ръката ми се подобри значително. От 3 години насам не мога да правя лицеви опори, тъй като след тях се получава някакво жестоко възпаление, но пък ги замених с планк, от който се стяга цялото тяло. Равносметката сега е, че коремът и любовните ми дръжки са в завидно състояние спрямо времето, когато висях във фитнеса.

планк

 1. Цяр за седящите професии

Ако не ни убие 4G или Wi-Fi рак, то седенето по 9 часа на ден ще го направи със сигурност. При това ще си отидем с остра болка, омазани в сополи и сълзи на очите. Това с което йогата наистина помага е, че работи за подвижността на цялото тяло. От една страна снема напрежението в мускулите, прави ги по стегнати и жилави и зарежда клетките с кислород. Огромна полза от йогата е и това, че тя най-вече отваря таза, който с времето прекарано в седене все повече блокира и блокира. Именно това създава основна предпоставка за дискови хернии при безумни ситуации като едно просто навеждане.

 

 1. Добри физически резултати

В момента определено изглеждам по-добре спрямо времето, по което ходех на фитнес. Както знаете фитнесът тренира определени мускулни групи, а йогата стяга цялото тяло. Тялото става по-гъвкаво и хармонично, тъй като костите, ставите и мускулите се нагласят симетрично. Вероятно не подозирате, но едната ви ръка или крак, със сигурност е по-къс от другия заради неправилно ходене или стойка.

 

йога за мъже

 1. Дългосрочна инвестиция в здраве

Не случайно се казва, че движението е здраве. Всъщност правилното движение в комбинация с правилно хранене значително може да повиши имунитета и цялостното ви самочувствие. На чисто физическо ниво йогата подобрява метаболизма и обновяването на клетките в тялото т.е. значително увеличаваме шансовете си да сме здрави, млади и красиви за по-дълго.

 

 1. За да живеем трябва и да дишаме

Не знам за вас, но аз постоянно забравям да дишам. Дори пишейки тези редове започвам да дишам пълноценно. Всъщност правилното дишане е коремното т.е. поемайки си въздух изпълваме първо корема с въздух, продължаваме нагоре към диафрагмата и едва най-накрая изпълваме белите дробове. Всяко друго дишане е повърхностно и не може да „нахрани“ клетките на цялото ви тяло с кислород.

Йога за мъже

Източник: Pinterest

 1. Преодоляване на собствените ограничения

Тук опираме до байганьовщината и възприемането на йогата като спорт само за жени. Определено в началото ми беше терсене и жените ме гледаха скептично, сякаш навлизам в тяхната територия. Всъщност в съвременния цивилизован западен свят мъжете практикуват йога наравно със жените. Също така доста (хетеросексуални) актьори поддържат спортна форма, именно с редовно практикуване на йога  в комбинация с правилно хранене, разбира се.

Ако това ще ви помогне за емоционалната нагласа вижте:

10 известни мъже, които се занимават с йога

йога за мъже

Източник: Pinterest

 1. Усещане на вътрешната енергия

Изключително ново, странно и интересно е усещането е това да чуеш вътрешната пулсация на тялото си. С времето започваш почти физически да усещаш вибрациите от движението, както и нахлуването на въздуха в мускулите и сухожилията, когато го насочиш към строго определено място в тялото по време на упражнение.

 

 1. Нови социални контакти

Определено смятам, че йога класовете са чудесно място, където можеш да срещнеш по-осъзнати и одухотворени личности. Обикновено това са хора, които се грижат за здравето и тялото си и имат интереси в различни области, които могат да ви дадат нов поглед и перспектива по разни теми.

 

 1. Преосмисляне на концепцията за спорт и движение

Това което не на последно място е изключително ценно е, че йогата учи на хигиена на движение. С времето започваш да усещаш, как да седиш, как да клякаш и въобще как да се движиш, така че да усещаш баланс. Може би затова, йогата е спорт подходящ и за подрастващи, тъй като това ще им осигури една по-стабилна, изправена и уверена походка, както и култура на движение. Подобни занятия за деца има в The Hall (в София, кв. Младост).

yoga-man

Източник: Pinterest

Мъжки спорт ли е йогата?

Ако питате Бай Ганьо, едва ли. Това може би е само загрявка преди истинското блъскане в залата. В интерес на истината ако тренирате силов спорт, йогата наистина може да ви помогне да разтегнете добре, както и да се възстановите значително по-бързо.

Повечето мъже смятат, че практикуването на йога е твърде лесно. Единствено мога да ви пожелая успех ако сте с подобна нагласа. Нужен ми беше около месец, за да започна да изпълнявам правилно упражненията. Опитайте да стоите на един крак, с ръце във въздуха, стегнато цяло тяло, а да и да не забравяте да дишате дълбоко. Жените са добри в това, просто защото могат да правят повече от 1 нещо по едно и също време.

Ако сте се амбицирали да опитате, със сигурност бих ви препоръчал Диляна Василева, на която бих искал да благодаря за подобреното ми здравословно състояние.

Не бъдете Бай Ганьо.

Стиснете зъби, отидете на йога и няма да съжалявате.


Подкрепете блога с един   

  или

Споделете статията с клик на бутонче: