„О, НЕРАЗУМНИ ЮРОДЕ…WTF?“ БИ КАЗАЛ ДНЕС ПАИСИЙ

български език

Обичам българския език. Обичах го като предмет в училище, обичам да пиша на него и обичам да говоря правилно. Макар да съм израснал в онзи край на България, където се хапва „пили със зели“, „кифтета“ и повечето възклицания започват с „въй“, винаги съм се стараел да пиша и говоря правилно. Изключвам 2-ри клас, когато бях убеден, че името ми се пише КирЕл, защото така ме наричаше една съученичка.
Когато започнах да водя блог, много мои приятели и познати ме разпитваха, защо не пиша и на английски, за да достигам до по-голяма аудитория. Истината е, че този блог не цели достигане на аудитория, а ми помага да изразявам и подреждам мислите си на моя роден език. Това може да се случи само и единствено на езика, с който мога да кажа всичко по най-добрия възможен начин. Или поне да се опитам.

 

– Хелооооу! – каза тя, след като тръшна вратата зад гърба си.
– Гошо, скеджулиран ни е мийтинг за 10:30. Реди ли си? – с фалшива усмивка отряза Сашка, на която всички казваха Сандра.
– Сандра, куесчънах Иван за рипортите и очаквам всеки момент да ми ги изпрати не мейла. – тази сутрин бихейвиъра на Иван беше много странен. Имаше напрежение в погледа, сякаш не беше акал поне от седмица.
– Куул. Чакам те в митингрума. Сотир ме чалинджна с тоз` проект и няма да го разочаровам. Къмитнали сме доста кратки срокове и ми идва малко тумач, но не бери грижа. Знаеш че съм хардкорбич и работя с дедлайни.

– Ти ми ги дай раф нещата, а аз ще си ги сторителвам пред мениджмънта.
– След малко сендвам мейла.
– Кууул. Тенкюююююю…

/Интерпретация по истински случай./

Паисий

 

20 причини да говорите правилен български език:

 

  1. Това е майчиният ни език и редно да четем и пишем правилно на него.
  2. В исторически план българският е най-ранният писмено документиран славянски език.
  3. Българският език е един от 23-те официални езици в ЕС.
  4. Поради политически събития в историята ни, литературният език се различава от говора в различните региони на страната. Нека на пук на политическите издънки в миналото говорим правилен книжовен български език.
  5. По време на византийското робство сме се борили с гръцкото влияние над езика. Оцелели сме с малко езикови жертви!
  6. По време на 5-вековното турско робство сме се борили с турското и гръцкото влияние над езика. Оцелели сме с малко повече езикови жертви!
  7. След освобождението сме се борили с руското влияние над езика. Пак сме оцелели!
  8. В началото на 80-те с навлизането на технологиите, започва най-страшното – навлизането на английския език в нашия говор. Ще оцелеем ли зависи от нашето поколение…
  9. В името на националното ни самочувствие. Защо в Русия всички западни марки са изписани на кирилица, а у нас прегръщаме латиницата?
  10. Защото езикът ни е изключително богат и звучен.
  11. Псувните на български са много богати, разнообразни, силни и звучни от английските „блъди еди-какво-си, фак, асс и бастърд.“. Сега си помислете за нещо българско по адрес на шефа, съседа или роднина…
   …а сега спрете, за да можете все пак да дочетете докрай.
  12. Съвременната българска поп музика доказва, че не е нужно да се пее само на английски, за да се постигне модерно звучене.
  13. Защото голяма част от българските творци пеят на родния си език на международни фестивали в чужбина. Нека подкрепим и уважим това.
  14. Защото когато чуеш Нина Добрев да говори български в национален ефир в САЩ, едновременно настръхваш от кеф и се чувстваш тъпо, защото тя говори по-добре от теб.


 

15.  Защото няма друг език на този свят и в този живот, който ще чувстваш толкова свой.

16. На български винаги ще изразиш мислите и чувствата си по най-точния начин. Освен по време на ретрограден Меркурий, но само защото тогава комуникациите се счупват на всички езици.

17. На пук на медиите, на които очевидно не им пука за правописа и правоговора.

18. На пук на всички които говорят на английско-българска шльокавица, защото това е обида и неуважение към езика като висша национална ценност и мяра за българска идентичност.

19. На пук на мекото и твърдото, изтока и запада, и македонския регион.

20. Защото ще се чувствате наистина пълноценни, силни и уверени, когато говорите и пишете с богат, смислен и правилен език.

 

Мога да продължа с причините, но честно казано се надявам освен да припознаете някоя от моите, да ми напишете в коментар, някоя специална за вас, за да обогатим още повече този списък.

 

О, неразумни юроде! Поради что се срамиш да се наречиш Болгарин…Или не са имали Болгаре царство и господарство Ти, Болгарино, не прелщайся, знай свой род и язик…
Паисий (1762)


Подкрепете блога с един  

 или

Споделете статията с клик на бутонче: