В търсене на блогъри за кампании и събития

Как да открия блогъри за събитие или подпомагане на популяризирането на продукт/услуга в Интернет пространството?

Напоследък все по-често ми задават този въпрос, може би защото от тази година, аз самият се престраших да блогвам. Освен всичко започва все повече да ми допада, независимо че основните ми читатели са нашите, брат ми и жена ми. Или пък не. Никога няма да разберете. Всъщност именно това в есенцията на въпроса. На кога са му нужни блогъри, които никой не чете и не следва?

Наистина ли са толкова популярни, популярните или има и друг живот някъде там?

Много въпроси. Малко отговори.

 

  1. Стъпка 1 в търсене на блогър | Проучването

Дефинирайте много ясно типа съдържание, от което имаме нужда, след което започнете да се молите на Google и Facebook за някакъв знак.

Вероятно ще попаднете на този сайт http://topbloglog.com/. За мен той не напълно релевантен, тъй като там присъства една статична класация, която е определена по неясен принцип. Голяма част от т.нар. „водещи блогове“ не се поддържат от години или са свалени някога във времето и пространството.

Все пак сайтът може да се окаже доста полезен ако използвате категориите, тъй като показва последни публикации по категории т.е. наистина живите блогове, които генерират съдържание.

Във Facebook има създадена и група наречена „Всички български блогъри на едно място“, която също може да се окаже полезна, ако отправите запитване, но моите лични наблюдения са, че там постват блогъри, които пишат основно за книги и мода.

блогъри

 

  1. Стъпка 2 в търсене на блогър | Намирането

 

Вече сте напреднали с проучването, но идва най-сложното. Трябва да си харесате “n” на брой блогъри в зависимост от това, в какъв мащаб си представяте планираната от вас активност. Моят опит сочи, че в повечето случаи става дума за личен субективен избор базиран на „този ми харесва, а този не“. Много често PR специалистите подбират на база фенове във Facebook. Това е някакъв индикатор, но аз бих разгледал и броя на интеракциите по самите статии. Аз например нямам голяма база от Fan Page Like-ове, но имам статии с между 2 и 5 хиляди харесвания и споделяния в социалните мрежи, което изключително много ме радва.

Също така смятам, че по-сериозните блогъри си имат собствен домейн и използват като платформа WordPress или Blogger. Тези които, най-много не ме предразполагат към каквото и да е четене са в Blog.bg. Там малко ме плашат снимките на хората…

Ако наистина искате много да се задълбочите, можете да поискате директно данни за трафика от Google Analytics или да проверите Traffic rank в Alexa, което е все някаква отправна точка.

блогъри

 

  1. Стъпка 3 в търсене на блогър | Оферирането

Да си блогър в България обикновено е хоби, а не професия, тъй като пазарът ни е твърде малък. Безспорен факт е, че в Щатите един блогър може да си осигури чудесен стандарт на живот, благодарение на таланта си да пише по определени теми, както и с тестове на продукти и услуги.

Взимат ли блогърите пари за участие в кампании?

Моя позната пиарка ми разказа, че свързвайки се с блогър за тест на продукт, с изричното уточнение, че продуктът ще остане след това за блогъра е получила следния въпрос – „Вие разполагате ли с бюджет за тази кампания?“, а друг директно е изпратил ценоразпис на услугите си.

Тогава идва и въпросът – платени журналисти ли са блогърите и доколко може изобщо да се вярва на определени публикации.

блогъри

Истината е, че едни просто изпитват удоволствие да пишат, други се задоволяват с подаръци, а трети оценяват труда си в кеш. В крайна сметка сиренето е с пари. Освен това тестването и писането за продукт наистина отнема време и труд от страна на блогъра. Мисля че всеки един от вариантите е опция, стига тя да отговаря на вашите очаквания или бюджет (Ако имате такъв. Не забравяйте, че и блогърите са хора, и те имат челяд за изхранване).

Искрено се надявам тази статия да ви е била полезна, ако сте гугълвали трескаво и отчаяно „къде да намеря блогъри“. Успех в търсенето!


Подкрепете блога с един   

  или

Споделете статията с клик на бутонче: