Домашно суши за начинаещи

Суши

През последните няколко години, сушито се наложи на българската трапеза непосредствено до мусаката, сармите и македонската наденица. Може би за някои все още звучи далечно и екзотично, но всъщност е доста лесно за правене. Ще споделя моята рецепта за суши, която е изпитана и винаги се получава добре.
Важно е да приемете, че първият път няма да е перфектно. Най-важното е да става за ядене. Гарантирам ви, че от 2-рия път ще му хванете цаката. Почти като в секса е. Ще ви хареса.

Необходими продукт за 4 порции:

• 250 грама ориз за суши
• 600 мл. вода (ни повече, ни по-малко)
• 100/200 гр. Сьомга (пушена или сурова)
• 1 авокадо
• 2 моркова
• ½ краставица
• Топено сирене „Филаделфия Classic”
• Листа за суши
• Оризов оцет и сол за маринатата на ориза
По желание:
• Щипка любов
• Щипка сръчност (по възможност)

 

суши

Как се приготвя?

1. Оризът

Именно това е основата за добро суши. Изключително важно е да спазвате пропорцията. На 250 г. ориз за суши /половината на пакет от 500г./ добавям 600 мл. вода. В много рецепти пише, че трябва оризът да се добави във вряща вода. Не е задължително. Винаги добавям водата и оставям да заври. След като започне да ври изключвам котлона /Ако сте на индукционен. Ако е газов го намалете до край./. След като оризът попие цялата вода, трябва да се маринова с 2-3 щипки сол /1 равна ч. л./ и 2-3 супени лъжици оризов оцет. Честно казано аз подправям на око, без да забърквам предварително солта и ориза. Маринатата „облича“ всяко зрънце във филтър и овкусява самия ориз. Първото ми суши беше с неовкусен ориз…Иахххх…

 

20160812_192651

20160812_192630

 

2. Редът в кухнята

Няма да ви лъжа, че готвя чисто. Напротив. След мен в кухнята е потоп. Но когато става дума за суши, всичко трябва да е много добре подредено и чисто, за да ви се получи добре. Предварително нарязвам всички продукти, подреждам си грижливо листата, приготвям 1-2 кухненски кърпи и хартия, за да си измивам и бърша ръцете, тъй като ги използвам активно.

 

Суши

20160812_192637

 

3. Завиването на Сушито е голямото предизвикателство

Аз използвам рогозка, каквато можете да си намерите във всеки голям супермаркет. Листото се поставя с лъскавата страна надолу. Оризът се разстила върху 2/3 от листото. Нужно част от листото да остане свободна, за да се захване добре ролцето при навиване. Плънката се реди в най-долния край на листото – редът няма голямо значение, но аз подреждам – авокадо, краставица, морков, сьомга и най-накрая Филаделфия. Последната я загребвам с лъжичка и постепенно „водя нишка“ с ръка, така че да се получи равномерна лентичка. Следвам принципа – повече Филаделфия – по-вкусно.

 

Видео ►

Хич не ми се отдава говоренето пред камера, но съм направил кратко видео, в което да покажа нагледно спецификата при завиване:

Воала!

Sushi-1

 

Надявам се тази статия да ви е била полезна. Ако имате въпроси не се колебайте да ми пишете по-долу в коментар.

Добър апетит!


Подкрепете блога с един  

 или

Споделете статията с клик на бутонче: