Естествена бебешка хигиена без психози

естествена бебешка хигиена

Не, не сте се объркали. Това все още съм аз, а не е блогът на някоя луда майка, която е решила да пише за изхождането на своето отроче, тъй като само „електрошокова терепия“ може да я спаси от социалната изолация и майките, компетентни по всички въпроси за живота, света и космоса. Предупреждавам ви, че ще се опитам да напиша този пост по-вулгарно, за да звучи малко по-мъжествено все пак. Ако сте гнусливи, спрете до тук, защото по-долу ще се пиша за лайна.

естествена бебешка хигиена

Какво е естествената бебешка хигиена?

Нека все пак започнем от самото начало. Оказва се че по темата има изписани цели томове, затова ще дръзна да перефрезирам определението за този метод. Основната хипотеза тук е, че всяко човешко същество от раждането си има вродена потребност за чистота. Ролята на родителя е да запази и стимулира това усещане, като от самото раждане на детето, то се следи за сигнали, които издават нуждата от изхождане и същевременно субектът ( за по-кратко наричан по-долу „бебето“) да се мотивира със издаване на различни звуци напомнящи например онзи, който чувате в главата си, когато видите задача по алгебра от 7 клас.

естествена бебешка хигиена

Снимка: Pampers

Изконната цел на най-психираните родители е бебето максимално скоро да спре да използва каквито и да е пелени – еднократни или многократни и директно да си ходи по сухи долни гащи. За мен тази цел е твърде амбициозна и често граничи с родителска психоза и свръхочкаване към малкото вундеркиндче, което дори не подозира за проекцията, която сте му наложили. Всъщност ние не бяхме увлечени от някакви модерни течения, а от личния пример в семейството на съпругата ми, тъй като тя е била гледана точно по този начин. По онова време обаче не е имало напудрено словосъчетание като „естествена бебешка хигиена“.

Нашият син беше на 10 дни, когато за първи път го държахме над легенче за да изяви нагледно, тази висша, но притъпена от обществото потребност. Първите ни опити бяха в хола, но след няколко мощни струи бебешка урина, преценихме че ще е по-хигиенично да си държим бебешките отпадни води и екскременти в тоалетната, независимо че според наши близки и познати, те са по-чисти от водата която пием и въздухът, които дишаме.

Това което смятам, че действително е полезно е по-лекият преход към гърнето на следващ етап, както и залагането на първи човешки хигиенни навици. Какви са предимствата, недостатъците и как точно го правим ще ви разкажа до края на този пост

Защо пиша за бебешка естествена хигиена?

От както се е родил нашият малък Крис, се случва да разказваме на приятели и познати за метода, който прилагаме за изхождане на бебето. В повечето случаи срещаме изненада, недоумение или неразбиране, защо изобщо се занимаваме да тормозим новородено да пишка и да ака извън памперса. Нали е бебе, то нищо не разбира и може да си върши работата в памперс поне до 1 клас. Защо иначе са ги измислили тези екстри? Все пак едно време дните са минавали с ръце потопени в леген с кафява вода…

естествена бебешка хигиена

Снимка: Pampers

Предимства на естествената бебешка хигиена

 

 1. Залагате в детето си усещането за основни хигиенни навици

Подкрепям тезата, че ние човешките същества, макар и примитивни в много отношения се раждаме с вродено усещане за дискомфорт, когато се насираме и напикаваме, тъй като това е нещо, което не можем да контролираме. Ясно е, че бебетата нямат рефлекс за стискане, но основно има 2 момента, в които можете да хванете акането в крачка – след събуждане и след ядене. Познато ли ви е от някъде дами и господа?

 1. Спестявате от памперси

Неизбежно е да консумирате по 6-8 или повече еднократни пелени на ден, но с времето ще усетите, че усилията ви ще бъдат обезвъзмездени. Към 4-5 месец бебето все повече и повече свиква и предпочита да го прави извън памперса, така че ще се случва да ползвате един и същ, който си е сух поне 2 или 3 пъти. Накрая дори ми се е случвало да изхвърля чиста пелена, тъй като лепките тотално не стават за нищо, след неколкократно разлепване.

 1. Намалявате възпаленията в аналната област

Нека си го признаем. Няма нищо по-отвратително от осран бебешки гъз на публично място, който трябва да смените, а междувременно да се омажете до ушите. Понякога се чудя, как малкото му дебело чревце успява да събере толкова много лайна, но животът продължава да ме изненадва с всеки изминaл ден. Още по-неприятно е при женските бебетата (ако изобщо има такова словосъчетание), когато лайната проникнат в бебешката вагина, а от там можем да кажем добре дошли на ешерихия коли и пир от инфекции. Благодарение на естествената бебешка хигиена смея да твърдя, че почти не сме виждали възпалено бебешко дупе. Добре де, гъз. Написах го отново. Гъз, гъз, гъз.

естествена бебешка хигиена

Снимка: Pampers

Недостатъци на естествената бeбешка хигиена

Уви повечето от тях са свързани с вас самите, тъй като цялата тази инвестиция в бъдещето на щастливото и хармонично акане е съпътствано от известен дискомфорт. Основно за вас.

 1. Евентуални болки в кръста

Първото с което ще се сблъскате е болката от позата, в която трябва да застанете, за да може малкото невинно същество да изхвърли ненужния товар. Защо ще разберете в инструкцията по-долу. Според жена ми това не е вярно и при нея не е имало нещо подобно, но на мен ми беше изключително неудобно. Сега е моментът дамите да коментират, колко крехки и слаби сме ние мъжете. Не оспорвам твърдението, че само раждала жена може да разбере болката на мъж с температура 37.1.

 1. Постоянно събличане и обличане, и събличане и обличане…

Вечният въпрос на мъжа към любящата жена в майчинство е „Какво за Бога правиш по цял ден вкъщи, та не е сготвено, изчистено, изпрано, изгладено…“ мога да продължа, но е много вероятно група жени да ме причакат след работа и да ми видят сметката. Дадох си сметка за това през уикендите, когато жена ми каза „не мога повече, оправяй се с него“ и имаше защо. Когато бебето спи 3-4 пъти на ден и яде по 5-6 пъти на ден, можете да сметнете колко битки с обличане предстоят. Същевременно колкото по-голямо става бебето, толкова повече се противопоставя на това вмешателство в личното му пространство.

 1. Бебешки ексхибиционизъм

Веднъж привикнало бебето да върши работата извън памперса, то започва да изисква от вас това независимо къде се намирате, тъй като очевидно изпитва дискомфорт да напълни гащите. Случвало ни се е да го държим по гори, паркове или над мивката в някое обществено заведение. Сега е моментът да подчертая, че всичко винаги се събира в пликче и се изхвърля независимо къде се намираме. Безспорен факт е, че безхаберните родители замърсяват с лайна много повече от недобросъвестните кучкари. Лайната са си лайна и са си ваши, така че си ги събирайте. Ето и доказателство ако не вярвате…

естествена бебешка хигиена

Нещо друго, което ни се е случвало е например да се вкисне много дори по време на ядене, защото му се е доакало. Започва рев, докато не разбереш че едното е избутало другото и е време за…

 1. Напишкани мама и тати

Има голям шанс да бъдете напикани при смяна на памперс, тъй като отварянето на пелената често се възприема като сигнал за действие. Памперсът не се отваря никога над мокет или килим, освен ако не искате жълта или кафява диря, да притвори шедовър на ранното бешешко изкуство с естествени материали.

естествена бебешка хигиена

Снимка: Pampers

Как да приложите естествената бебешка хигиена?

 

 1. Най-важното е да следите бебето. Както вече написах, обикновено екшънът се случва след ставане и след хранене. Буквално до минути.
 2. Седнете на стол, табуретка или на тоалетната чиния. От по-ниско е по-удобно.
 3. Хванете стабилно бебето, но същевременно леко изнесете дупето навън към легенчето. Важно е краката на бебето да са леко разтворени, но внимавайте да не виси, за да не му докарате някое гръбначно изкривяване. Имаме познати, които го правят и над мивката в банята, но нашето е твърде дългокрако за това.
естествена бебешка хигиена

Вихра, 3 месеца

 1. Както вече написах, никога не сваляйте памперса на повивалника, така че да разходите гол бешешки гъз до банята или помещението, където ще се случи свещеното тайнство на акането. Кафявата диря се мие трудно и често е обилна.
 2. Вземете си леген по възможност правоъгълен, а не кръгъл, за да уцелвате по-добре.
 3. Съблечете бебето поне от кръста надолу.
 4. Заредете се с търпение, тъй като понякога отнема по-дълго време. Ако бебето е спокойно и не се мята е много вероятно да свърши работата.
 5. Задължително се заредете с биберон, тъй като помага на бебешока да се успокои и концентрира поне в началото.
 6. Много е вероятно да чуете напрегнато дишане, дори напъване преди да настъпи експлозията. Друго индикатор за напъване е движение на краката на бебето напред и все едно прави упражнения за корем
 7. В началото процесът отнема от 5 до 10 минути, които се усещат като половин час, заради болката в гърба и кръста. Мъже, не се отчайвайте!
 8. Добавете към процеса звук за пишкане и звук за акане. Важно е и двамата родители да го правят, иначе се губи ефектът.
 9. Когато всичко приключи със щастлив край, похвалете бебето за добре свършената работа. Може би ще ви прозвучи сякаш дресирате куче или маймуна, но в общи линии механизмът не е много по различен, с тази разлика, че ако опикае килима не го удряте с вестник.

 

Лесен преход към гърне без драми

Крис седна на гърне около седмия месец, тъй като тогава започна да се чувства стабилен в тази поза. От първия момент, той много добре знаеше, какво точно се очаква да свърши там и в това нямаше нищо свръхестествено. Постоянството ни с естествената бебешка хигиена, без да изпадаме в каквато и да е крайност спрямо детето, безспорно беше поставила основите на този безболезнен преход. Принципът на естествената бебешка хигиена продължава и на гърнето, с тази разлика, че за вас става доста по-удобно, тъй като само придържате бебето, за да не се пречука.

Бих искал да дам няколко съвета на младите родители по отношение на гърнето, тъй като много често с жена ми виждам странни навици лишени от мисъл.

естествена бебешка хигиена

Крис, 9 месеца

 1. Местоположението има значение

Седенето на гърне трябва да се случва на една и съща локация. Препоръчително е да е в банята, а не върху леглото, дивана, на бюрото или кухненския плот. Ходенето на гърне няма нищо общо с местата, където разнообразявате сексуалния си живот. До тоалетна се ходи в тоалетната. Старайте се да създавате навици у децата. Това че са малки не означава, че са глупави, дори напротив.

 1. Гърнето не е игра

Нещо което ни помага с концентрацията на малчо, докато седи на пластмасовия трон е кратка песничка, която няма да споделям, тъй като е малко неприлична, но имам и втора която успява да го фокусира. Важното обаче цялото нещо да не се превърне в цирк или вариететно представление, в края на което детето да се залива от смях. Не му давайте да си играе с неща и да дъвче неща различни от биберон. Ако започне да нервничи и да се опитва да стане, просто се съобразете с отказа му. Битката може да не е спечелена, но това не означава че войната е загубена.

 1. Преносимо гърне

Третият ми съвет е да си купите преносимо гърне, за да можете да осигурите комфорт и на себе си и на бебето да се освободи от напрежението във вече познатата за него поза. Определено не сме от родителите, които по цял ден си стоят вкъщи от първото до последното акане и пишкане за деня. Докато ходите навсякъде с количка, преносимото гърне е лесно и удобно за транспортиране.   Надявам се тази информация да ви е била полезна ако сте решили да се захванете с естествената бебешка хигиена. Ако все още не е късно, бих ви посъветвал да инвестирате време и усилия в това начинание, тъй като полагате основите на рутина, хигиена и възпитание. Може би сега ви изглежда безобидно и безсмислено, но когато на съседната пейка в парка видите дете на няколко години с насран памперс ще си кажете… по-добре болки в кръста на стари години, отколкото тинейджър с кафяви гащи на първа среща.

Ето го и малкия Кристиян. Усмихнат и със сух памперс, като за пред хората в Интернет.

кирил гурбетов


Подкрепете блога с един  

 или

Споделете статията с клик на бутонче: