Заслужава ли 10 точки HTC 10?

HTC 10

Най-новият флагман на HTC вече е факт и на българския пазар. Може да се открие в черно, сребристо, а по-натам може би и в златисто. В момента HTC 10 е основен конкурент на Samsung Galaxy S7 edge, най-вече в сегмента на камерафоните. Напоследък започнах леко да се обърквам кое наименование, на кой клас смартфони отговаря при HTC – нисък, среден или висок.  Всъщност HTC 10 e пряк наследник на HTC One M9 т.е. #топъфдътоп.

HTC 10

HTC 10

Дизайнът на HTC 10

Хубавото на високия клас телефони е, че преди да се премине към манифактурното производство, целта е да се преплете технология, иновация и изкуство. Ето защо HTC 10 e шлифованият диамант на HTC. Самите HTC споделят, че моделът е вдъхновен от извивките на модерните скулптури – игра на светлината върху стъкло и метал. Извън поезията и мелодрамата, действително HTC 10 е един от смартфоните, които изпъкват с отличителен дизайн на фона на всичко останало. За разлика от „порцелановата кукла“ на Samsung – S7 edge, HTC 10 залага на здравината. HTC твърдят, че моделът е излаган на множество краш тестове – безброй изтървания и надрасквания, както и температура от -20 до +60 градуса. Може би е преувеличено, а може би не. Факт е обаче, че всеки 2-ри познат с S7 edge e с пукнат дисплей, а поправката струва около 700 лв. в най-добрия случай.

HTC 10

Камерата на HTC 10

Камера като камера или не точно. Любопитното при HTC 10 не e 12-мегапикселовата основна и 5-мегапикселова предна камера, а наличието на оптичната стабилизация на изображение и при двете. Всъщност повечето модели, дори тези от високия клас, не предлагат т.нар. OIS (оптична стабилизация на изображението) и на двете камери. Друго което не е за пренебрегване е времето за стартиране на приложението на самата камера от 0,6 секунди т.е. под 1 секунда. Често ми се случва с моето HTC да не успявам да уловя мига, което може би е нормално за средния клас. Докато включа камерата и птицата вече е отлетяла…

Надявам се, че хората от малцинствените групи не са запознати, че камерата е покрита със сапфир и кристал, което би следвало да я направи много трудна за надраскване и счупване.

Очевидно HTC отвръщат на конкуренцията със здравина във всяко едно отношение. Какво ли ще стане ако ударите Samsung Galaxy S7 с HTC 10. Грозна работа вероятно…

HTC 10

Звукът на HTC 10

Една от причините аз лично да използвам HTC определено е звукът. BoomSound технологията е приложена освен във високия, така и във средния клас на марката. Като цяло средният клас при HTC се представя подобаващо, тъй като част от моделите се доближават повече до високия, отколкото до ниския сегмент.  Наистина впечатляващото при HTC 10 e, че BoomSound говорителите вече не са разположени в предната част на корпуса, а странично, така че да разпръскват звука. Именно по този и начин се постига съраунд звученето, което тук е наречено BoomSound Hi-Fi Edition. Само моля ви не го правете в градския транспорт. Второто уау нещо е 24-битовия Hi-Res звукозапис. Може би ще е от полза на журналисти, агенти под прикритие и астролози, за да си записват интервюта, злодеи и сеанси.

HTC 10

Техническите характеристики на HTC 10

HTC 10 може да не позволява модерното напоследък безжично зареждане, но за сметка на това издържа 2 дни с едно зареждане – поне 13 часа активно гледане на видеа или сърфиране в Интернет. Определено е доста обещаващо за мощен телефон със 4-ядрен процесор Qualcomm Snapdragon 820, 4 GB RAM, 32 GB вградена памет, microSD слот (до 200 GB) при батерия от 3000 mAh. Можеше и малко повече, но нека не бъдем алчни…

Десятката работи със Sense 8.0 на HTC, които твърдят, че новият флагман работи по-бързо, дори от чистия Android. Пъргавостта на работата с менютата и аповете със сигурност се дължи и на това, че софтуерът на HTC 10 е съвместен проект с Google. Както знаем HTC работят по Nexus 6 – смартфонът на Google, които представя Android в най-върхова форма. Oчакваме го тази година.

В комплекта на HTC 10 влиза QuickCharge 3.0 на Qualcomm. Повечето топ модели разполагат с тази функционалност, но това е възможно само ако и зарядното позволява бързо зареждане при това без загряване.

…и не на последно място в основата на дисплея е наличен сензор за пръстов отпечатък, който реагира още по-светкавично от камерата – 0,2 секунди. Само внимавайте да не си изгорите пръста, с които отключвате…

HTC-10-touch

Цената на HTC 10

За добро или лошо, цената на флагмана е конкурентна за класа си – около 1500 лв. кеш, но с план от мобилните оператори значително пада. Разбира се с най-високите планове, лизингът е най-изгоден.

Равносметка за HTC 10

Стилен, здрав, издръжлив и със страхотна камера. Заслужава ли си парите, всеки преценява сам, но определено получава 10 от 10 точки.

 


Подкрепете блога с един  

 или

Споделете статията с клик на бутонче: