Излъга ли ни тъканната банка Cryo Save / Крио Сейв?

Месеците напредваха, както и споровете ни, дали да запазим стволови клетки, когато Крис се роди. От една страна 5 хиляди лева за едно обещание към бъдещето, както и хипотетичната възможност да спасиш живота на детето си, надявайки се никога това да не се наложи, са нищо.

За нашето семейство изборът на CryoSave през 2018 г. беше безспорен. Утвърден стандарт, познато и установено на пазара име, както и препоръки от страна на приятели. Повече от достатъчно причини, за да се презастрахваш за нещо, за което се молиш, никога, никога да не прибегнеш, освен ако след години медицината не установи, че инжектирането на стволови клетки увеличава гръдната обиколка или пък връща годините назад.

Long story short…

През последните няколко месеца стана ясно, че тъканната банка Крио Сейв (част от компанията ESPERITE) е транспортирала целият наличен биологичен материал от Белгия и Швейцария към друга тъканна банка за съхраненение в Полша – Групата PBKM FamiCord. Причината всички проби да бъдат транспортирани в Полша (в PBKM) е законодателна забрана от страна на белгийското правителство, която е била въведена още през 2011 година. Полската компания PBKM FamiCord е възнамерявала да закупи Крио Сейв, но до сделка така и не се стига.
В края на август 2019 година, Крио Сейв става собственост на американската компания Myrisoph. Към този момент на официалната страница на Esperite.com се твърди, че Myrisoph се ангажира да гарантира финансово и оперативно съхранението на всички проби на клиентите на Крио Сейв, но самите проби ще останат на съхранение в PBKM Famicord в Полша.

В онлайн пространството вече се появиха няколко статии, както и доста голям обем информация от създадената група във Facebook, коята събира на едно място всички засегнати с цел обмен на информация, както и подаване не жалби към съответните институции.

Целта на този пост е да събере на едно място обобщение, въпроси и препратки към полезни източници, най-вече за да се повиши информиранността на засегнатите, които търсят безцелно и отчаяно информация в Интернет пространството, тъй като аз самият съм един от тях. Честно казано ми трябваше доста време, за да осмисля цялата тази теленовела, която в крайна сметка тепърва навлиза в своята кулминация.


Българската Facebook група на потърпевшите ще откриете тук

👇

Cryo Save-група на засегнатите родители от затварянето на тъканната банка

Изявление на официалната страница на Esperite.com

Често Задавани Въроси на сайта на FamiCord

Често задавани въпроси относно прехвърлянето на проби от в лаборатория на FamiCord.pdf

Официално изявление на Борда на директорите на CryoSave България от 26.09.2019

(Публикувам го ту, в случай че бъде свалено от сайта им.)

Уважаеми клиенти,


Във връзка с предоставената Ви дотук от нас информация, както и със зачестилите материали за случващото Крио Сейв в социалните мрежи и блоговете, бихме желали да Ви информираме за следното:

До момента, не разполагаме с конкретно волеизявление или споделени по друг начин намерения на едноличния собственик на „ТБКЦБ“ЕАД/Cryo-Save България, по отношение на бъдещата дейност на Компанията у нас и по света. Въпреки това, водени от професионалноетични съображения, както и от желанието си да съблюдаваме най-стриктно специфичните за нашата дейност нормативни изисквания в Република България, в края на месец юли ние, членовете на Борда на директорите на „ТБКЦБ“ЕАД взехме решение да замразим дейността на Компанията у нас, като предприехме съответни стъпки за евентуална отмяна на актуалното разрешение за дейност по трансплантациите на „ТБКЦБ“ЕАД.

Държим да подчертаем, че тези стъпки нямат пряко отношение към съществуването и правния статут на дружеството „ТБКЦБ“ ЕАД, което остава в прерогативите на едноличния собственик   –   холандското дружество ESPERITE N.V. Също така, тези действия категорично не поставят под въпрос и не накърняват изпълнението на ангажиментите на „ТБКЦБ“/ CryoSave към 7500-те клиенти на компанията у нас, от 2005-та година, досега. В тази връзка, по-долу публикуваме нарочната информация за клиентите на CryoSave, публикувана на английски език, на електронната страница (https://famicord.eu/contact-with-famicord) на Групата Famicord и„Полската банка за стволови клетки“ (PBKM). Българският превод може да откриете тук. Под формата на „отговори на често задавани въпроси“, вярваме, че тази информация ще отговори на повечето от въпросите, които вероятно си задавате.

С благодарност за оказаното ни през годините доверие,
СД на „ТБКЦБ“ЕАД/CryoSave България

Публикации в български медии

в. 24 часа | 21.09.2019

Тъканната банка “Крио сейв” прекрати дейност в България

в. Сега | 24.09.2019

НАП търси милиони от затворена тъканна банка

БНР | 26.09.2019

Какво се случва с тъканните проби на хиляди български семейства

OFF NEWS | 27.09.2019

Пирамида ли е ‘Крио сейв’?

БНР | 30.09.2019

Васил Пасев: Сертификатите от „Крио сейв“ – България нямат никаква правна стойност

Следващи стъпки?

Хиляди са въпроснителните, които остават неизяснени в пространстово, а основният е именно – излъга ли ни тъканната банка Крио Сейв?

Добрата новина е, че към момента това не може да се твърди със сигурност, тъй като Крио Сейв България, както и PBKM FamiCord имат официално становище. Същевременно обаче „ТБКЦБ“ ЕАД препраща към ЧЗВ на полската банка, където е описано, че ако Крио Сейв не изплати дължимото към тях, то те имат правото да сключат нов договор със съществуващите клиенти на Крио Сейв.
PBKM ясно и директно заявяват, че не носят отговорност за договорните отношения между CryoSave и всички нас – техните клиенти.


Въпроси и основни притеснения?

1. Myrosoph Capital – компанията за която е обявено публично, че е купила Крио Сейв всъщност е инвестиционна, компания. Без да целя създаване на някаква паника, бих отбелязал че е изключително подозрително, че сайтът им изглежда като направен просто за да имат някаъв сайт, а в Blooomberg няма никаква информация, дори за това, кога е създадена компанията.

2. Какво ще се случи с пробите от 2018 и 2019 г., който нямат сертификат поради липсващо изследване на майчината кръв? Информацията към днешна дата е, че те са под карантина, която звучи неясно и повече от притеснително.

3. Какво ще се случи от пробите от юни 2019, тъй като за тях няма абсолютно никаква информация? Друг е въпросът, защо изобщо са били взети от страна на Тъканна Банка Крио Център България (ТБКЦБ) ЕАД…

4. Оказва се, че Тъканна Банка Крио Център България е със запорирани сметки още от 2017 година, тъй като дължи на НАП, ДДС на стойност 2,6 милиона лева… Кой би следвало да е държавният регулаторен орган, който да следи за това, че компания със запорирани сметки продължава да оперира на пазара?
Скандалното в случая е, че това не е компания за детски играчки, а тъканна банка, която взима от клиентите си хиляди.

Когато ние трябваше да платим ни беше обяснено, че ако желаем да го направим в брой, то ще получим отстъпка от 5% за цялата сума. Така и направихме без да се усъмним, тъй като получихме легално изглеждаща документация.

5. Тъканна Банка Крио Център България пуска изявление, в което се позиционира като онеправдан и положителен герой, който е част  от тежка корпоративна структура. Въпрсът е ако наистина българският клон е сборище на такива светци и девици, защо те продължават 2 години след запориране на сметките си да събират спестяванията на наивното българско семейство?

6. Кой носи отговорност за събраните проби от Тъканна Банка Крио Център България и защо те пренасочват всички свои клиенти към полската банка за съхранение на клетките предвид, договорите ни са сключени именно със ТБКЦБ?

В случай, че в медиите или Интернет пространството се появи развитие или смислена информация по темата ще се старая да актуализирам този пост, а междувременно съветвам всички засегнати да следят групата във Facebook, тъй като там ще откриете много будни хора, които са готови и знаят как да си потърсим правата.

 


Подкрепете блога с един  

 

 или

Споделете статията с клик на бутонче: