Какво трябва да знаете преди, по време и след инвитро | 13 съвета

инвитро

След като излях известна доза драматизъм в първата статия по темата за инвитро, в този пост ще се опитам да бъда максимално полезен с конкретни съвети, препоръки и примери от нашия опит с тази материя.

 

Преди инвитро

 

 1. Жената отнася цялата гадост

Независимо дали сте с мъжки или женски фактор, жената поема най-голямата тежест от процедурата. Хормоналната терапия с инжекции, безкрайно висене в клиники, често взимане на кръв и т.н. Всичко това накуп оказва изключително силно въздействие върху психиката на жената и затова моят съвет е да проявявате максимално търпение и разбиране, дори ако постоянно чувате, че не го правите.

 

 1. Опасностите от хормонална терапия

Технически погледнато няма официална статистика, която да потвърждава дали хормоналната терапия крие реални опасности за здравето на жената. Лекарите избягват темата, но истината е, че при неправилно проведена стимулация, може да се стигне до отключване на заложена предразположеност към различни опасни заболявания. Това поне са моите лични наблюдения от истории на хора от моето обкръжение. Няма да разказвам конкретни случаи, за да не ви стресирам, но все пак имайте едно на ум.

 

 1. Емоционалните сривове

Съветвам ви да се подготвите за тях. Усещането за безпомощност е нормално, тъй като вие не можете да влияете пряко на ситуацията. Колкото и тъпо да звучи, не губете надежда, тъй като друго не ви остава. Дори и да мислите, че сте ударили дъното, все някъде там под него е останало някакво малко зрънце. Неуспешното инвитро не е краят на света. Животът продължава и това е. Deal with it.

 

 1. Подходящата клиника

Както вече писах в първия си пост по темата, в България има 33 клиники, в които се прави инвитро. Най-големите от тях са Щерев и Надежда, където конвейерът е най-голям. След 2 неуспешни опита в Щерев не бих се обърнал отново нито към тях, нито към Надежда и по-долу ще ви разкажа защо. С жена ми бяхме решили третият ни опит да бъде в Турция, но все пак решихме да дадем още един шанс на друга клиника в България, която ни изненада изключително приятно с подход, информация и индивидуално отношение.

Третият ни опит, тепърва предстои…

 

 1. Обърнете внимание на здравето си

Не правете компромис със здравето си. Ако скоро преди процедурата сте боледували, моля ви, по-добре я отложете. Една от грешките при вторият ни опит беше, че 2 седмици преди това бяхме преболедували и двамата. Новият ни лекуващ лекар също потвърди това наше предположение, като ни увери, че ако сме боледували ще отложим предстоящата ни процедура при него.

Може би сте чели че имунитетът на жената понякога се сваля с медикаменти, за да може ембрионът да се захване успешно, тъй като за организма на жената той е чуждо тяло. В някои случаи може би е така, но все пак не правете инвитро болни или ако сте боледували скоро. Важи и за двамата, тъй като лекарствата влошават показателите на мъжкия материал.

 

 1. Подходящият лекар

Не правете компромис с лекаря. Ние направихме и това беше грешка. Избрахме си лекар, на който дадохме втори шанс въпреки отвратителното му първоначално отношение. Това че лекарите са претръпнали към човешката болка не бива да ви е довод. Също така не изхождайте от това, че ембриолозите вършат цялата работа. Именно лекарят трябва да ви назначи схема на лечение с точните дози спрямо вашата възраст и проблем.

Първата ни консултация в Щерев продължи около 10-15 минути без да получим информация, за това какво точно ни предстои. За сравнение в клиниката, към която сме се обърнали сега, първичната ни консултация продължи около час и половина.

 

По време на инвитро

 

 1. Дозите на изписаните лекарства

След 2 неуспешни опита в клиниката на Щерев, се оказа че там са предписвали дози на жена ми, които са подходящи за 40+ годишна жена. Стимулацията при жени под 30 години, както беше в нашия случай можеше да протече далеч по-леко и със съвсем други лекарства. Затова ви заклевам да не правите компромис с клиниката и лекаря. Наистина жалко е, когато осъзнаете, че лечението ви е просто копипейст на поточна линия, която ви изцежда банковата сметка и ви изхвърля на боклука.

Несвоевременното проследяване на хормоните (на всеки 2 дни) в комбинация с неправилните медикаменти и високи дози, може да доведе до хиперстимулация. Това е състояние, при което жената произвежда твърде много яйцеклетки, което е опасно за здравето и поради нарушение в хормоните. В редки случаи може да се наложи хоспитализация.  След хиперстимулация трябва да се изчакат 2-3 месеца, за да се направи трансфер на ембриони.

 

 1. Индивидуален подход

Ако се разровите малко повече в Интернет, относно високия процент успеваемост на инвитро процедурите в Турция ще разберете няколко неща.

 • На първо място лекарят се запознава подробно с цялата ви медицинска история от детството до наши дни. Не се държи грубо, арогантно и не ви възприема като парче месо.
 • Предписват ви множество изследвания, които у нас не са задължителни като например генетични, имунологични и за тромбофилии.
 • Към всеки пациент се подхожда спрямо резултатите от получените изследвания. Ако има неуспешни опити се търси конкретен проблем без да се стреля на сляпо, само за да ви вземат парите.
 • Ако сте с мъжки фактор, може да се направи курс на лечение при уролог. Няма да ви насочат директно към ИКСИ ако не се налага наистина.

Не е случайно, че успешните инвитро опити в Турция са над 60%, за разлика от смешните 20% за 2016 година.

 

 1. Задължителни изследвания преди първи опит

Лекарите препоръчват тези изследвания след първи неуспешен опит, но моето лично мнение е, че по-добре да ги направите от самото начало. Ако можехме да се върнем назад, това определено е сред големите ни грешки. Ще дадете едни 700-800 лв. отгоре, но поне няма да правите глупости.

 • Генетични маркери за тромбофилии

По-горе споделих за генетичните и имунологични изследвания, но специално внимание искам да обърна на това за генетични или придобити тромбофилии. Това се прави само при жената, тъй като все пак тя износва плода. Поне засега. Тромбофилията е предразположеността към повишено съсирване на кръвта. Това може да се окаже причина за спонтанни аборти или да не усвоявате фолиевата киселина (в този случай се пие по-специалната и разновидност). Просто си го направете и да се знае.

Оказа се, че жена ми има такава генетична предразположеност, което съответно ще промени лечението при предстоящият ни 3-и опит.

 • Цитогенетичен анализ (кариотип) – прави се и за двамата. Това е генетично изследване на хромозомите. В случай, че имате подобна генетична аномалия, това може да ви даде конкретна причина, защо не можете да забременеете в продължение на дълго време. Ако забременеете пък е възможно децата ви да имат уреждания.
 • Антифосфолипидни антитела – имунологично изследване. Изключително важно е за имплантацията на ембрионите. Наличието на тези антитела могат да доведат и до спонтанни аборти.
 • Репродуктивен имунофенотип – друго имонологично изследване, което може да покаже причина за репродуктивни проблеми, в случай че сте извън зададените показатели. Не мога да го обясня, тъй като аз самия не го разбирам. Абе направете си го и това е.
 • Витамин D – недостигът му възпрепятства забременяването.
 • TSH – изследване на един от показателите за състоянието на щитовидната жлеза. Хормоналната терапия може да повлияе негативно на щитовидната жлеза и затова е от първостепенно значение да знаете, какво се случва там.
 • Антимюлеров хормон (AMX) – хормон който показва състоянието на яйчниковия резерв.

 

 1. Класическо инвитро (IVF) или ИКСИ?

Двата ни неуспешни опита бяха ИКСИ, а не класическо инвитро. Основната разлика е, че при IVF в изкуствена среда яйцеклетката се „обстрелва“ със селекция от сперматозоиди. Подобно на естественото зачатие, само един сперматозоид успява да пробие мембраната и да оплоди яйцеклетката. Рискът тук обаче е, че това може и да не се случи, ако материалът не се окаже достатъчно качествен.

Масово в българските клиники се препоръчва ИКСИ, тъй като лекарите обещават по-голяма успеваемост за оплождане. Моите резултати в Щерев бяха доста лоши, което автоматично изключи естественото инвитро. Дори вторият път направихме нещо наречено ИМСИ (ъпгрейднато ИКСИ) при което не само се избират най-добрите плувци, но и главите им се гледат на супермодерен микроскоп, в случай че има някакъв незабелязан дефект. Доплащат се едни 600 лв. допълнително, които вече ти звучат като „къде не си ги дал“.

Друг сериозен проблем с ИКСИ е, че когато сперматозоидът се инжектира в яйцеклетката, нейната мембрана се нарушава. Казано на разбираем език, това само по себе си поставя на риск развитието на ембриона въобще. ИКСИ крие и минимален риск от увреждания на плода поради това, че няма естествен подбор, а Господ е ембриологът, който на случаен принцип избира един от няколкото уж най-качествени момчета.

 

 1. Връщане на ембриони на 3-и или на 5-и ден? Туй е въпросът.

При първия трансфер ни ги върнаха на четвъртия ден. Тогава имаше имплантация на ембриона, тестът беше положителен, но уви след няколко дни дойде и тя. Кръвта.

Вариантите тук са два – материалът се оказва недостатъчно качествен, за да се развие (природата си знае работата) или тялото го отхвърля.

При втория трансфер ни ги върнаха на 3-ти ден, което за нас беше голяма грешка. Със сигурност е било съвкупност и от други фактори, но връщане на 3-те ден се прави обикновено при възрастни жени, а не при млади. В клиниките, които имат висока успеваемост се връщат ембриони само и единствено на 5-и ден, освен ако наистина няма конкретна причина това да се случи по-рано. Причините успеваемостта на 5-и ден да е по-голяма са научно аргументирани – на първо място имате известна гаранция, че ембрионът е качествен, тъй като се развива добре и на второ място, той вече е готов за имплантация (спукване на обвивката и закрепване към матката) в следващите приблизително 24 часа.

Лекарят определя, кога да ви трансферират ембрионите, но пък тук идва въпросът дали го прави, защото е убеден че това е най-доброто решение за вас или защото на следващият ден е планирал почивка на Малдивите.

 

След инвитро

 

 1. Минимум 6 месеца почивка

Когато късно сте се сетили, че искате да имате дете, всеки ден, час и месец е от значение. Уви обаче след направена хормонална стимулация, организмът на жената се нуждае между 6 месеца и 1 година почивка. По тази тема поне повечето лекари са единодушни. Ако кандидатствате по инвитро фонда, то горе-долу това ще е времето за което ще получите следващо одобрение. Имайте търпение и се пазете, тъй като нероденото ви дете ще има нужда от вас и след това. Ако сте над 40 и наистина нямате време за чакане, можете да опитвате на естествен цикъл, което обаче значително намалява шансовете ви. Цената е около 2 хил. лв. на опит.

 

 1. Задължителен преглед не гърдите след процедура

За голямо съжаление, това е едно от нещата, които повечето лекари пропускат да споделят на своите пациенти. Няколко месеца след втората стимулация, жена ми усети болезнена бучка в едната си гърда. Слава Богу ракът не боли. След посещение при мамолог се оказа, че очевидно в следствие на хормоналната терапия са се получили няколко вътрешни възпаления на жлези т.е. кисти. След месец мазане с хормони, всичко вече е наред. Моят съвет тук е да наблюдавате гърдите си и 3 месеца след стимулация профилактично да посетите мамолог, за да сте сигурни, че всичко е наред. В повечето случаи няма как да усетите появата на кисти.

Мамологът ни сподели, че почти винаги големият брой яйцеклетки (над 8) води до образуване на кисти. Също така е важно да се знае, че при наличие на възпалени кисти е забранено да се прави инвитро, а ако се направи, то потенциалът за развитие на рак на гърдата се увеличава значително. Тук е моментът да споделя, че за разлика от Турция, в България масова практика е стимулиране на свръхпроизводство на яйцеклетки. Уви много яйцеклетки не означава качествени такива, нито по-големи шансове за успех!

 

Полезни контакти

За да намерите съмишленици и компетентни хора преживели инвитро, бих ви посъветвал да се присъедините към следните групи във Facebook.

 1. Фонд за асистирана репродукция
 2. Инвитро в Турция – Истанбул
 3. Мечта за бебе
 4. Неуспешни опити инвитро – да потърсим заедно причините

И четирите групи са Closed, така че приятелите ви няма да ги видят. Най-много да намерите някой познат в тях, за когото не сте подозирали, че има или е имал репродуктивен проблем.

Ако сте фен на форумите, в BG MAMA има много теми, от които можете да почерпите информация или да си сверите часовника.

 

Танго и инвитро се танцува от двама

Опитът до тук ме е научил на доста неща, но безспорно само хората, които са го преживели или в момента го преживяват могат да проявят реална и осъзната съпричастност.  В BG MAMA и групите във Facebook можете да научите наистина много, както и да получите разбиране и подкрепа. Може би вече сте усетили известно безразличие или неразбиране от по-близкото си обкръжение. Може би от една страна няма достатъчно добра информираност в обществото, но все пак имайте предвид че повечето хора от обкръжението ви не си дават сметка през какво преминавате нито физически, нито психически. Моят съвет е да не ги съдите прекалено строго.

Човек се ражда и си отива сам на този свят. За щастие това да имаш дете по единия или другия начин, в повечето случаи не е самотна дейност. Покрай проблемите, стресът, напрежението и отчаянието не бива да губим себе си и връзката с човека до нас. Нека все пак не забравяме, че това е човекът с когото искаме да създадем семейство, да прекараме живота си и евентуално да отгледаме децата си. В крайна сметка има и други начини човек да се сдобие с дете. Черният пазар в съседна Гърция, трафикът на бебета от Китай, Индия или все пак за да не сме извън закона можем да се спрем и на осиновяване в България.

Не забравяйте, че сте си обещали да сте заедно в болест и в здраве. Именно това, което сега преживявате сега е от частта „в болест“. Не посвещавайте животът си на това да имате дете на всяка цена. Мечтайте, имайте търпение мечтите ви да се сбъднат, обичайте и се борете всеки ден, защото уроците които научавате на тази земя, тук и сега са безценни.

 

And I know now, love, if your wings are broken
Borrow mine ’til yours can open, too
‘Cause I’m gonna stand by you

 


Подкрепете блога с един   

  или

Споделете статията с клик на бутонче:
 • Aneliya Tsvetkova

  Г-н Гурбетов, поздравления за подробната и изключително компетентно написана статия. В нея има много специфична информация, много неизвестни подробности за дългите, но задължителни процедури , които едва ли двойките, тръгнали по този умопомрачителен лабиринт, знаят изцяло. Вероятно отчаянието застига мнозина от тях.
  Ще кажа само, че някога успеваемостта беше 10 %, сега е 20 %.
  Написали сте статията от първо лице. Дано не е редакторски трик, защото би било ужасна гавра. Иначе се иска сила на характера да говориш за това и да устоиш на всички капани на природата и медицината (недоусъвършенстваната наука).

  • Анелия, Привет,
   благодаря Ви за коментара. Съветите и разказаното в блога ми са лични. Целта ми наистина е да помогна с доколкото е възможно обективна информация, на онези попаднали случайно или не тук.
   Макар и в темата да няма нищо срамно, действително ми трябваше време, за да събера нужната смелост, за да пиша открито и свободно за нашия опит с инвитро.

   • Aneliya Tsvetkova

    Здравейте. За тази тема срам няма в 21 век. Въпросът е защо нещо толкова просто, което 14 годишните циганки го правят от раз по 5-6 пъти плюс още толкова гафове, докато на 30 станат като на 40, а младите образовани българи,които учат горе-долу 20 години за престижно образование и кариера, трябва да страдат после години наред? Очевидно науката нещо куца – явно наистина съвременните методи за контрацепция яко сбъркват пейзажа и после някой друг трябва да го оправя.
    Професор Илия Ватев работи ли още? Той в пионерът в тази област.
    Успех.

 • Роси Босяцка

  Поздравления и от мен и благодаря за онази малка надежда, която изпитах докато четях статиите в блога ти. За съжаление или пък не, ние минахме и минаваме по този път. Много мога да пиша и говоря за всички онези ужасни за нас моменти, от безхаберието на доктори и клиники, за безнадежността и за надеждата, която ни накара в крайна сметка да си “починем” вече повече от година от цялото това, за нас наистина мъчение с диагноза “неизяснен фактор”. Признавам си, че и на мен са ми убегнали някои въпроси по които пишеш тук… Много съм си ги и задавала, без да имам ясен отговор. Много мои близки и приятели минаха по този наистина не лек път в Бг., увенчани все пак с успех.. Така че – Успех Кирил, Виктория и Айче! 🙂 Ще следя блога ти с интерес. 😉

 • Maggie

  Извинявам се за любопитството, но коя е клиниката към която сте се насочили сега?

  • Здравейте, клиниката е Виена Инвитро Център, която се намира в сградата на болница Токуда. Допълнително ще пиша повече за тях, тъй като заслужават адмирации за качеството и отношението, което предлагат на своите пациенти.