Кой е „Крадецът на ябълки“?

Крадецът на ябълки

Тази година Загорка отново са яхнали ретро вълната, но с още едно свежо попълнение в редиците си – сайдерът „Крадецът на ябълки“. Продуктът беше лансиран през месец май тази година с няколко седмична тийзър кампания, която включваше онлайн и офлайн канали. Цялостната комуникация е много свежа и като част от поколението Y, успявам да се припозная в целевата аудитория до известна степен. Но дали тази комуникация всъщност не е насочена и към поколението Z? Ще се опитам да разгледам малко по-подробно спецификата на целевата аудитория, тъй като допускам намесата на любопитни народопсихологически аспекти и стереотипи по отношение на цялостното позициониране на продукта.

Крадецът на ябълки

Комуникацията. Кой е крадецът на ябълки?

Тийзър кампанията през май стартира с образа на лисицата и ябълките. Вече съм писал за образа на лисицата, макар и в друг контекст. Както знаем в нашия фолклор (и не само), лисицата се свързва с качества като хитрост, лукавост и дори коварство. Любопитното тук е, че е взето наистина смелото решение да се използва негативен образ като център на комуникацията на нов продукт. Целта е ясна. Провокация.

 

Дава ли отговор ТВ клипът?

Крадецът говори в клипа от първо лице, ед.ч., в социалните мрежи в трето лице, а на сайта си в първо лице, мн.ч. Пълна шизофрения…или не точно. Всъщност в цялата история има вкарана голяма доза интрига, над която ще поразсъждавам, дали изобщо има смисъл да се разсъждава.

 

Крадецът вика „Дръжте крадеца“

Образът на лисицата тук е преекспониран, защото тя не просто надхитрява, а директно краде. Разбира се, преувеличаването винаги носи хумористична нотка, с което се смекчава до известна степен отрицателното. На сайта на „Крадеца“ вече придобиваме усещане за общност. Кои сме ние? Крадецът не е един. Математически погледнато, за да се произведе сайдер в промишлени количество са нужни много крадци.

 

Не сме от най-търпеливите. Затова и етикетът „чужди“ върху ябълките, които ни харесаха, не ни спря да им посегнем. Е, излезе ни име – Крадецът на Ябълки, но какво от това? Ние предпочитаме термина „опортюнисти,“ защото в живота трябва сам да вземеш това, което най-силно искаш.

 

Нетърпеливостта е основна характеристика на поколението Y (още наричано Millennials). Съвсем накратко – това са родените от началото на 80-те до началото на 90-те години. Няма установени точни граници. В текста по-горе е уловена есенцията на поколението Y. Това са активните млади хора, който искат нещата в живота да им се случат тук, сега и по възможност веднага. „Опортюнисти“ също е силна и негативна дума, но абстрахирайки се от крайността в повествованието, то действително поколението Y изпъква с амбиция и стремеж към успех понякога на всяка цена. Y вече завладява „чуждия“ свят, правейки го свой.

От друга страна в българската народопсихология кражбата се свързва с една особена черта на националния ни характер, а именно скептицизма. Българинът живее постоянно с усещането, че някой ще го окраде и излъже. Народопсихологическите стереотипи се прехвърлят смело в следосвобожденската епоха и са силно унаследени и от нашите родители (поколението X). Факт е обаче, че глобализацията, техническият прогрес и епохата, в която властва все повече енергията на поколението Y, онова прословуто търпение е заменено с нетърпение. Нормално е родителите ви да не разбират тази реклама. След известен интелектуален запек, определено мога да заявя, че тук си нямаме работа със национални устои, нито с поколението Z. Кражбата тук е синоним на смелостта и свободата да бъдем себе си.

Крадецът на ябълки

Между лисицата, капачката и бутилката

Именно това са трите визуални стълба, на които стъпва комуникацията на „Крадецът на ябълки“ във Facebook и Instagram.

+ нещичко от мен

Ценово позициониране на „Крадецът на ябълки“

За разлика от вече наложените сайдери на българския пазар – Somersby и Carling (поне тези са в моя top-of-mind), които са по 330 мл. и цена около 1,30 лв., „Крадецът на ябълки“ атакува със същата средна цена, но с 500 мл. Честно казано ако трябва да избирам, няма да се поколебая да взема български продукт с по-голямо съдържание. „Крадецът“ не обича да го цакат с грамаж и пари.

 

Все още се чудите, кой е крадецът, след цялото това разхищение на думи? Крадецът съм аз, ти, той, тя и всички ние, които се борим с всички сили, за да постигнем целите си.

 

Наздраве!

Агенция: All Channels Communications


Подкрепете блога с един  

 или

Споделете статията с клик на бутонче: