Кюфтета с главно Q в Q-ftetaria

Не си живял ако не си ял Q-fte в Q-ftetaria ме беше заклел приятел. Така и направих, но първият път бях твърде зает, за да снимам и пиша, затова се върнах отново, за да споделя гастрономическите си преживявания от това Q-кетно местенце разположено под полата на идеалния център в София на ул. Ангел Кънчев 1, на втория етаж. Всъщност се оказва, че първата Q-ftetaria отваря врати още през 2015 г. в  в любимото курортно селце Лозенец на ул. Велека 5, но уви само по време на летния сезон. Морската версия на Q-ftetaria, разбира се предлага и разни рибни чудеса от местните рибарски корабчета.

kuftetaria-lozen

Q-ftetaria, с. Лозенец, ул. Велека 5

Атмосферата в Q-ftetaria

Може би едно от най-интересните местенца в центъра на София е Q-ftetaria, най-вече заради различната атмосфера във всеки един ъгъл на заведението. Уютна библиотека от хола на баба ти, недовършената зидария от вилата на най-добрият ти приятел от детството, двор изрисуван с графити, за какъвто винаги си мечтал преди да пораснеш и бар на какъвто се надяваш дъщеря ти да не танцува, след като е обещала че ще спи при най-добрата си приятелка.

Q-ftetaria комбинира новото и старото – традиционен български вкус в модерна обстановка.

кюфтетария

Просторната външна тераса на две нива е изключително приятна, благодарение на оригиналните графити по стените, дръвчета и грандински цветя. Заведението разполага и с още една тераса, която скоро ще бъде реновирана.

Ако желеаете мека подложка за стола си или одеалце, в случай че ви стане прохладно, бихте могли да си поискате от заведението.

кюфтетария

Храната в Q-ftetaria

Безспорно в Q-ftetaria трябва да се наблегне на кюфтетата, затова аз лично бих ви препоръчал да започнете със Специални, в случай че не можете да вземете решение след дълбокомислено взиране в менюто. Изключително интересен и може би нестандартно сладко-кисел привкус благодарение на комбинацията от сушените домати и стафиди. Никога не ми ми хрумнала подобна рецепта, но затова си има майстори на кюфтета в Q-ftetaria.

Втората ми препоръка определено са телешки кюфтета – налични са два варианта, но по-скоро бих избрал тези с чоризо, пармезан и сушен домат. Горчичените също звучат интересно с парченца кисела краставичка и очевидно… горчица, но бяха малко сухички в сравнение с останалите, които опитахме.

Единственото което не ми хареса в порциите кюфтета беше гарнитурата от зеле и моркови, която не пасва на всеки вкус и стомах. Бих препоръчал тази да се настърже на съвсем фини парченца или да има опция да се смени с домати и краставици например. За сметка на това обаче, картофки бяха умопомрачаващо вкусни и шокиращо не мазни… може би ги правят с капка мазнина. 😀

кюфтетария

кюфтетария

Салатите се оказаха изключително приятна изненада. След като изразихме възхищението си, сервитьорът ни разказа, че собственикът избира много внимателно своите доставчици и пазарува от малки производители, които гарантират високо качество. Допускам че това е доста субективно, но определено бяхме улучили момент на домати брани от градината на нечия баба. Може би същата, от която са взели и библиотеката.

кюфтетария

кюфтетария

Нещо с което Q-ftetaria се различава от доста други заведения е разнообразието от различни видове бира. Освен стандартните в основното меню, са налични още 8 описани и в самостоятелно меню, които не можете да откриете където и да е. В крайна сметка най-добрият приятел на кюфтето е студената бира.

Обслужването в Q-ftetaria

Студената бира и вкусните кюфтета не биха били това, което са ако обслужването не струва. Ако трябва да съм напълно откровен при първото ми посещение в Q-ftetaria, което беше преди почти година бях по-скоро разочарован от неопитният младеж, който ни обслужваше. Очевидно заведението работи усилено подобряване на нивото, тъй като този път попаднахме на изключително внимателен и любезен сервитьор.

кюфтетария

Цените в Q-ftetaria

Можете да го разгледате онлайн ето ТУК. Цените са по-скоро стандартни за центъра на София – основните ястия са около и над 10 лв, салати от 5 – 10 лв. Десертитете са различни всеки ден, а цената им варира около 5 лв.

кюфтетария

В заключение бих обобщил, че Q-ftetaria е приятно местенце за срещи на хапване с приятели или дори следобедно кафе. Заведението работи всеки ден от 12 на обяд до полунощ, а резервация можете да направите на тел. 088 42 32 167

Всички снимки за правени с Huawei Mate 10 Pro, а цялата галерия в оригинален размер можете да разгледате тук:

Към Q-ftetaria >>>


Подкрепете блога с един  

 или

Споделете статията с клик на бутонче: