Lidl България. От евтин бранд до усещане за класа

Живият бранд е този, който се развива. През последните 6 години Lidl България го доказаха, давайки безброй добри практики в много и различни сфери – продажби, маркетинг,  стратегическо и дори медийно планиране.

Немската марка стъпва на родна земя през 2010 г. Спомням си го тъй като мой близък започваше работа там още преди магазините да отворят. В началото Lidl беше споменаван в едно изречение основно с Penny (ако някой си спомня, какво беше това). Евтин бранд, с евтини продукти, който адаптира очевидно някаква практика на глобалния бранд – седмица на това, седмица на онова. Първото с което Lidl ме грабна не бяха тематичните седмици, а онлайн комуникацията. В зората на първите ми стъпки в Digital и Social Media маркетинга през 2011 г. беше невъзможно да не забележа агресивния Performance Marketing – постоянен Google Display, Search и Facebook реклама. Постоянство и консистентност.

 

Обслужване на перфектно ниво онлайн

 

Първата ми жестока придобивка от Lidl беше масажна възглавничка за около 50 лв., която вече използвам активно 4 години. Преди няколко месеца пуснаха отново – голяма и малка. Понеже бях изключително доволен я препоръчах на колеги, но вече я нямаше по магазините. Писах във Facebook, отговориха ми мигновено и възглавничката беше изпратена след ден до най-удобния магазин за моята колежка. Тази година „продадох“ 6 възглавнички на колеги. Все още ме благославят. Хубаво е човек да трупа бяла карма.

 

Обслужване на перфектно ниво офлайн

 

Вариантите за контакт са много, което е повече от чудесно – безплатна гореща линия, мейл, каналите в социалните мрежи, а в магазина клиентът винаги е прав. Преди няколко месеца си купихме комплект тенджери (около 120 лв.). Вкъщи обаче установихме, че липсва капак. Върнахме се веднага в магазина, отидохме на касата, а от там ни казаха просто да си вземем капакът, който ни липсва. Не беше нужно да се обясняваме изобщо, нито да доказваме правотата си. Случвало се е да връщаме многократно продукти – панталони, които се оказват малки (няма как да се пробват пред всички хора в магазина или поне не е социално приета практика) или други, които някой злонамерен клиент е опорочил, взимайки си част от кутията.

 

„Свинска плешка за 6,90“ или наслада за сетивата 

 lidl-1

ТВ клиповете на Lidl на фона на тези на конкуренцията в бранша за безпрецедентно разпознаваеми. Ако Кауфланд и Билла показват живо парче месо с огромна подскачаща цена и глас, от който ти се иска да се хвърлиш през терасата, то Lidl залагат на нов подход.

Лайфстайл рекламите бяха първата стъпка. Lidl залагат на емоцията, защото знаят, че тя е най-голямата сила в рекламата. Емоцията не таргетира по-възраст и класа. Тя достига до всички. Всъщност евтиният бранд изобщо вече не е толкова евтин, но пък качеството си заслужава.

Следващият голям стратегически ход е кампанията с Манчев и Шишков. Lidl вече е място зад което стои препоръката на двама известни гурме готвачи. Книгата с рецептите на Манчев и Шишков определено стана хит.

 

Най-доброто съотношение между цена и качество

Тази година Lidl България отнесе глоба за заблуждаваща реклама с посланието „Най-доброто от България, най-доброто от Европа“, но пък за „най-доброто съотношение между цена и качество“ има награда от Best Buy Award. Струва ми се, че бях видял подобен брандинг, който бързо след това беше подменен. Добре е да се отбележи, че по-закон не може да се използва сравнителна и превъзходна степен, тъй като това се счита за нелоялна конкуренция и подлежи на санкция от КЗК.

 

Lidl – Вече знаеш защо

 

В началото на тази година, Lidl леко освежиха стила със серия от клипове на Saatchi & Saatchi. На мен лично най-много ми допада първият за майката, която е атакувана от тапа по време на детски рожден ден.

Над 300 хиляди фена във Facebook

Най-важното за всеки един бранд, особено в бранша на бързооборотните стоки е изграждането на общност. Това са доволните потребители, които в даден момент сe превръщат във войници/защитници на бранда, както и негови посланици. Давам си сметка, че и аз самият съм един от тях, тъй като с любопитство следя каква ще е следващата седмица в Lidl, което понякога е пагубно за семейния бюджет, но все има нещо полезно, от което имам нужда – чук, инструменти, малка закачалка за врата, LED лампи с индикация за движение, постелка за спорт, суши сет и знам ли още какво. Тук има доста хляб за ПРОМО секцията.

 

Междувременно наближава Великден, а Lidl готвят отново интересни предложения…

 


Подкрепете блога с един  

 или

Споделете статията с клик на бутонче: