Моите 10 навика за здраве и добро самочувствие

Работа, учене, социален живот, семеен живот, чистене, готвене, пране и там някъде сме ние. Веднъж колега ми разказваше за концепцията на живота представена като триъгълник. Едната страна е работата, втората е семейството, а третата е нашето лично време. Този триъгълник никога не е равностранен. Обикновено е равнобедрен с бедра – работа и семейство, а тясната и малка основа обикновено е свободното ни време.

За да изглеждаме добре е нужно да се чувстваме добре, а за да се чувстваме добре се налага да имаме елементарни навици, които да поддържат тялото и духа ни. Освен елементарната хигиена, в която влиза къпане, ходене на социални места с чисти и изгладени дрехи, обикновено изграждаме ритуали, които ни поддържат млади и енергични, независимо каква е възрастта ни. Гените са фактор, но не бива да пренебрегваме храненето, движението, дишането и грижата за себе си изобщо.

 

Това са 10-те навика, които ми помагат да понасям този тежък живот:

 

 1. Чаша топла вода сутрин на гладно

Лили Иванова го прави, което може да се окаже и тайната за постигане на вечен живот. Топлата вода да сутрин на гладно не само хидратира организма, но и премахва желанието да се натъпчем мощно още преди да сме отлепили клепачите си. Съветвам ви преди това да си измиете зъбите, за да не погълнете бактериите развъдили се в устната кухина през нощта. Освен това няма да стресирате стомаха си със сутрешния дъх.

вода

 1. Куркума

Не знам дали лекува рак, СПИН и други смъртоносни болести. Съветвам ви да не опитвате, но куркумата има осезаем ефект върху организма. Може да се изпие сутрин с чашата вода или вече преди лягане. Не само засилва обмяната на веществата, но има и силно противовъзпалителен ефект. В интернет пише повече от необходимото по темата. Ако много не ви харесва вкусът, може да я забърквате с малко кисело мляко.

Тъй като вече много съм се специализирал, директно я „хапвам“ с лъжичка и запивам с вода. В устата си го правите на кашичка и поглъщате. ВАЖНО: Не дишайте докато го правите, защото ще стане страшно. Куркумата е прахообразна и директно влиза в кривото гърло. Да не кажете, че не съм ви предупредил после.

куркума

 1. Чай

Няма нищо по-хубаво от чая, за да се избавим от токсините, а и както знаете повечето билки действат противовъзпалително. Аз лично съм фен основно на зелен, черен и мента. Уви в България няма изградена култура да се пие чай. Пием го само, когато сме болни или горещ с много захар, за да изгорим възпаленото си гърло. Хубаво е чаят да се пие без подсладители, за да усетите вкуса му и в същото време да е леко топъл. В момента съм на вълна чай от листа на Смокиня. Доста приятен вкус и засилва имунната система т.е. особено подходящ е за есенно-зимния сезон. Лечителят Петър Димков казва, че смокинята е плодът, който работи най-много за имунитета.

tea

 1. Стречинг или йога вкъщи

Нищо не съживява толкова добре, колкото това да се потъркаляме на пода вкъщи. Тъй като имам 2 дискови хернии на гръбначния стълб, с който се боря през последните 3 години, реших да опитам с йога преди няколко месеца. Няма да ви убеждавам, но никога през живота си, не съм се чувствал толкова добре физически. Спрях фитнеса, тъй като от него ми останаха само травми и почти никакви резултати. Дори да не знаете основни упражнения от йогата, може да направите по спомен нещо от часовете по физическо…или просто да се потъркаляте на пода, както правят децата.

Смятам, че поне 2-3 пъти в седмицата стречинг + коремни преси + лицеви опори, носят значително добър ефект за здраве, тонус и самочувствие. Ако нямате час, 20-30 минути пак са нещо.

йога

 1. Разходки навън

Истината е, че преди кучето да се появи в живота ми не се разхождах достатъчно. Кой би обикалял из квартала просто така? След като започнах да работя активно, а в последствие и да шофирам, ходенето постепенно започна да избледнява от живота ми. 9 часа седене в офиса + 2 часа седене в колата + 8 часа сън значително отнемат от времето за себе си, но пък оставят едни 5 часа, в които нямате оправдание да не походите поне час. Уви нищо не може да замени ходенето, тъй като тялото има нужда от този тип движение, за да функционира правилно. 20 мин. На пътечката във фитнеса рязко и ударно само могат да влошат нещата. За голямо съжаление седящите професии са причината за повечето проблеми с кръста и гръбначния стълб, а от това спасение няма, освен да си обърнете повече внимание.

Добра идея, за да се амбицирате е да си вземете крачкомер, смарт часовник или просто да си инсталирате апликация на телефона, с която да следите физическата си активност. Може да звучи нелепо за част от вас, но за други може и да е някакъв стимул.

Тук вече може би съвсем ще спрете да четете, но няма нищо по-полезно от ходенето след обилно похапване и съответно нищо по вредно от това да се размажете на дивана в хола. От физиологична гледна точка, храната има нужда да сме изправени, за да стигне до стомаха.

разходки

 1. Акупресура на енергийни точки или мудри (WTF is мудра?!)

Докато си седите на опашка в магазина, в столова или на автобусната спирка може натискате някоя друга акупресурна точка. Точно между палеца и показалеца на всяка ръка се намира т.нар. имунна точка, която е полезно да се притиска леко с масажни движения.

Мудрите често са наричани йога за ръце. Има изключително много комбинации, като всяка от тях има конкретно предназначение. Едни служат за лечение на конкретни заболявания, а други хармонизират при определени състояния на духа. Моят съвет е да проучите, коя/кои са подходящи за вас и да си правите само тях. Не се опитвайте да научите всичките.

акупресура  samomasaza

s32_0019b

 1. Осъзнато дишане

Всички дишаме, без дори да се замисляме, но обикновено сме свикнали да го правим повърхностно, колкото да не спре да функционира тялото ни изобщо. Това което не осъзнаваме е, че ако не дишаме дълбоко (под това разбирайте коремно дишане т.е. корем – далак – бял дроб), тялото ни не получава достатъчно кислород, което в дългосрочен план може да създаде проблеми за различни органи и части на тялото ни, тъй като те не се оросяват достатъчно. Кардио тренировките помагат временно, тъй като тялото ускорява приема си на кислород, но дори тогава се опитвайте да изпълвате с кислород корема, след което да насочите бавно пространството преди гръдния кош и белите дробове най-накрая. В началото може да задържите малко, за да усетите въздуха.

Гарантирам ви, че поне няколко вдишвания на ден няма да ви убият. Стига да не го правите покрай някой булевард…

дишане

 1. Умерени порции

Много често слушам оплаквания от типа „Не ям много, а съм дебел/а“, „Не мога да отслабна, колкото и да гладувам“ и т.н. Абстрахирам се от хормоналните проблеми при част от хората, но наблюдавам че в повечето случай става дума за злоупотреба с количества. Предвид че стомахът ни е колкото собственият ни юмрук, всяко количество над 300/400 грама за жените и 400/500 грама за мъжете води до разширяване, а от там влизаме в порочен кръг на дебелеене. Помислете си за това, следващият път, когато си вземете салата, основно и десерт с бутилка бира и вода.

Аз следвам 2 принципа, за да има някакъв контрол над теглото си по отношение на порциите:

 1. Слагам това, което планирам да изям в една чиния и не ям повече. Всичко в допълнение към тази порция е т.нар. „дояждане“, което си е чисто преяждане. Усещането за глад често е следствие на това, че се храним бързо и припряно, точно като дишаме и живеем.
 2. Опитвам се в повечето случаи да не приемам течности докато се храня. Малко странно ме гледат в заведенията за хранене, но това е положението. Алтернативата ми ако си поръчам вода или друго го изпивам преди храната, но не смесвам, тъй като течностите разреждат стомашните сокове по време на храносмилателните процеси.  Разбира се не бива да се изпада в крайности. Чаша червено вино с порция крехки ребърца си остава на дневен ред. Просто е изключение, а не навик.

салата

 

 1. Етерични масла

Понякога се случва да се почувстваме отпаднали, а кофеинът само да влоши нещата. Независимо дали сте в офиса или вкъщи, може да се спасите с няколко капки етерично масло. При умора, отпадналост или главоболие ще ви освежат ментата или евкалиптът. Ако много ви се спи може да използвате и канела. На опаковките на етеричните масла пише изрично да не се слагат върху кожа. При ментата или евкалипта това не е проблем, тъй като няма да ви изгорят. Аз слагам 1-2 капки на китките си и енергично разтърквам. От там маслото влиза директно през лимфната система и се разпространява бързо в целия организъм. Целта е да се сложи там, където има лимфни възли – това са сгъвките на ръцете и краката, както и зад ушите. Все пак внимавайте с канелата, защото тя гори кожата.
Друга хубава идея за освежаване на въздуха вкъщи е да капнете няколко капки в резервоара на прахосмукачката, стига тя да е с воден филтър. Втори вариант е да сложите тенджерка с вода на котлона и да капнете 2-3 капки етерично масло. По този начин не само ще премахнете неприятните остатъчни миризми на готвено, но също така ще дезинфекцирате въздуха.

етерични масла

 

 1. Усмивка

Случвало ли ви се е да си седите сами, обезверени и болни вкъщи? Докато посягате към поредната салфетка, за да издухате малкото, което е останало от душата ви, виждате отражението си в горещата чаша чай и без дори да искате се усмихвате. Изведнъж въпреки умората и болката, животът става малко по хубав. Не ви се е случвало? В такъв случай може би все пак трябва да опитате с антидепресанти…

Ще ми е любопитно ако споделите и вашите полезни навици под този пост. Важното е да не забравяме, че да сме здрави, изглеждаме и чувстваме добре физически и психически е едно неразделно цяло. Всичко зависи от движението, храненето и мозъчната ни активност, в случай че имаме такава. 😉


Подкрепете блога с един   

  или 

Споделете статията с клик на бутонче: