Hi-Tech, стил и вкус на ароматно кафе с Nescafe Dolce Gusto

Nescafe Dolce Gusto

Слънчеви лъчи огряват съвършено бялата ти усмивка. Ставаш сресан  и облечен. Около теб звучи весела мелодия, птички пеят, а момичето от рекламата на Head&Shoulders ти поднася чаша кафе. Ароматът се шмугва под вратата. В стаята изцяло обзаведена от ИКЕА влизат с танцова стъпка будисти, араби, индици, полицаи, пожарникари, деца, възрастни хора, куче и няколко котки. Животът е прекрасен в 30 секундните рекламни клипове, а кафето поне изглежда вкусно и ароматно.

Като пристрастен към кафето смея да твърдя, че съм опитал почти всички от масовите марки и никое от тях не е особено впечатляващо. Чувал съм доста хора да казват, че не правят разлика във вкуса на кафето (или бирата). На същите бих препоръчал да опитат Нова Бразилия, след което капсула Nescafe Dolce Gusto. Факт е, че разликата в цената е значителна, но разликата във вкуса е колосална. От Ариана до Pilsner ако ще мерим в бирени единици.

 

кафе

 

В началото беше кокошката или пилето…

Когато за първи път се появиха машините на KRUPS в най-различни причудливи форми – от птица до арка, живеех с убеждението, че става дума за инстантно/разтворимо кафе. Всъщност не е точно така… С края на студентските години връзката ми с Nescafe 3 в 1 приключи рязко в полза на еспресото. За първи път пих „мляко“ от пилето в офиса преди около 3 годни и от тогава натискам вкъщи за такава машина, защото кафето беше уникално.

 

KRUPS Nescafe Dolce Gusto

Целевата група на Nescafe Dolce Gusto

Бих класифицирал основната целева група на Dolce Gusto от 25 до 45+ години. Вечно млади, свободни и активни хора, които се стремят към все по-добър начин на живот, предимно ситуирани в големите градове. Времето за тези хора е най-ценният ресурс. Те нямат 1 час сутрин с децата си като в рекламите за кренвирши. Кафето трябва да става бързо и да е вкусно.

Може би това е една от причините дизайнът на кафе машините да е също така динамичен,  какъвто е и животът на потребителската група. Всяка година или през година излиза нов модел, като последният вече е извънземно пиле. Dolce Gusto казват, че този футористичен (поне за мен) дизайн е вдъхновен от кафето. В ключовата визия на комуникацията е показано своеобразно „раждане“ на машината от кафето. Оригинално. Няма да споря. Все пак като част от потребителската група смятам дизайнът на OBLO модела, за далеч по-практичен, тъй като машината е лека и удобна за разнасяне при пътуване из България. Извънземното е забавно, но пък изглежда доста обемно.

 

Nescafe Dolce Gusto

Посланието на Nescafe Dolce Gusto

“Coffee is not just black” и “The Modern Art of Cofee” са двете основни ключови послания. Всъщност второто надгражда първото. Разнообразието от вкусове облечено в различни цветове метафорично говори за премиум усещането, което Nestle се опитва да вложи в този бранд. Dolce Gusto не е просто кафе, то е модерен начин да изразиш себе си, да създаваш и твориш, тъй като то самото е модерна форма на изкуство вдъхновена от самия живот. Dolce Gustо превръща рутината от пиенето на кафе в емоционално преживяване. Нещо любопитно което забелязвам е, че в последните ТВ клиповете не се налага посланието, а основно името на бранда. Стратегическо решение или пропуск?

 

Nescafe Dolce Gusto

Маркетинговият микс

Nescafe Dolce Gusto e силно разпознаваем (или поне за мен като потребител). Присъства ATL комуникацията, но тя не е толкова постоянна, тъй като изисква сериозни бюджети за телевизия. За сметка на това има силен фокус към онлайн реклама и съпътстващи различни игри и промоционални активности. Може би най-силният инструмент тук са BTL активностите – събития, брандинг на спирки, магазини, автобуси и пр. Кутиите с капсули са силно разпознаваеми в магазините благодарение на формата и минималистичния стил на дизайна, който е характерен за Dolce Gusto. Бих го оприличил на Apple-a на кафето, макар че в зависимост от кампанията присъства и доста голяма доза цвят.

 

Nescafe Dolce Gusto

Кафе със стил

На сайта на производителя са налични доста аксесоари като прозрачни стъклени чашки, които са характерни за представянето на кафето в комуникацията на марката. Представени са още различни кутии за съхранение, лъжички и други, които да допълнят стила на Dolce Gusto. Цените са сравнително високи, но за сметка на това има опция за регистрация на профил, в който потребителят може да въвежда уникалния номер от вътрешната страна на кутиите с капсули. Тази механика дава възможност за отстъпки от цената на артикулите в сайта.

 

Струва ми се обаче, че Nescafe Dolce Gusto имат 1 много основен проблем, по който трябва да работят, а именно…

Истинско кафе ли е Nescafe Dolce Gusto?

Повече ще научите в следващата статия, в която ще разгадая тази мистерия.

Споделете статията с клик на бутонче: