Отрязаните ръце в рекламата

Happy Hands

Винаги съм се чудел, какво точно стои зад решението да се използват „отрязани ръце“ в дадена реклама. Вероятно сядаш и започва да мислиш, как потребителят трябва да „усети“ продуктът в ръката си и БУУУМ – от дълбините на ада се ражда ръка на билборд, която държи нещо – телефон, кренвирш, билети от лотарията и знам ли какво още.

В тази статия ще се опитам да защитя тезата си, защо не бива да използваме ръце е рекламната комуникация, освен ако не сме козметично студио, макар че и затова имам съображения.

Любопитен факт е, че в Щатите съществува професия „модел на ръце“. Действително има хора, които с това си изкарват прехраната, но уви това е възможно само в държави с голям пазар.

 

Ето какво работи един модел на ръце…

FashionHand97c6929674159fa6418d74a6bd48c2df

Представете си, колко е яко да кажеш „Аз съм момичето/момчето с ръцете на корицата на „Здрач“. Оставяте следа в историята.

Twilight Cover

 

Основния проблем на ръцете в рекламата поне за мен е, че те изглеждат като „отрязани ръце“. В крайна сметка идеята ви е да продавате, а не да правите асоциации със „Семейство Адамс“. Освен че ръцете в рекламите ми изкарват акъла, те обикновено имат несъвършенства, които не е нужно всички ние да гледаме. Факт е, че всички обичаме ръцете си, защото с тях работим и творим. Те пазят следите от първото рязане на лук, първото обезкостяване на пиле, първият опит да топим пластмасова играчка. Все лични истории оставили трайни спомени, но моля ви, моля ви да не ги поставяме по автобуси, бордове и фасади на сгради.

Дори и най-големите са правили тази грешка в миналото, макар и ръцете да са били рисувани. По онова време моделите на ръце са стоели гладни и на социални помощи.

 

Coca-Cola

 

Отрязаните ръце на мобилните оператори

 

Поради неизвестна за мен причина Мтел, Виваком и Теленор използват по някоя друга ръка в рекламната си комуникация. Ръката на Мтел е в границите на допустимото, тъй като не е на фокус, а по-скоро е „стойка“ на устройството.

 

Мтел

 

Ръцете на Теленор са добре поддържани, но в същото време доста противоречиви. От тези с близък кадър, в който се виждат малки бръчици и косъмчета. И тогава започваш да се чудиш, женски ли са или на метросексуален мъж със заздравител за нокти.

 

Теленор

 

Ръцете на Виваком са най-плашещите в класацията. Първо изглеждат като ръце от две различни тела. Вената на лявата ръка просто няма да я коментирам.

 

Виваком

 

 

Тогава ще си кажете…

 

Как часовникарските марки рекламират без ръце?

 

Обърнете внимание, че визуалният подход на утвърдените производители на часовници са два. В първият часовникът е показан на фокус без каквито и да е мазни пръсти, нокти и крайници. Вторият подход се използват хора в кадър, като часовникът е на ръката. В постановката на визиите могат да се разиграят различни сюжети, но никога няма да видите „отрязана“ ръка с часовник.

 

GUESS

 

Леонардо Дикаприо

 

Даниел Крейг

iPhone SE с отрязана ръка

 

Наскоро се ровех в сайта на Apple. Убеден че поне те не биха използвали ръце около издигнатите в пиедестал устройства, които предлагат, попаднах на долната снимка. Извън какъвто и да е расистки контекст, това си е ръка с нокът. Нокът?! Отново идват въпросите…мъжка, женска, детска или по-скоро „Защо?“.

 

iPhone SE

На финал ще приложа нещо леко похотливо, за което ще простя на Playboy.

Вярвам, че ако сте дочели тази статия до край, ще се замислите следващи път, когато видите някъде част от нечий крайник. Ако пък планирате дизайн на нещо, което включва крайници. Помислете го още малко.

 

Playboy

 

Playboy


Подкрепете блога с един  

 или

Споделете статията с клик на бутонче: