Как да изглеждаме отрудени на работното място? Приказка за корпоративната Кума Лиса

Zootopia

Всички имаме колеги, които прекарват дни и нощи в офиса. Вечно напрегнати, те нямат никога време за нас, всяко нещо им е много спешно и през повечето време са във враждебно-кисело състояние.  Чудите се, дали имат личен живот, дали изобщо спят или просто източват една банка кръв и на следващия ден са работоспособни, както винаги. В същото време не виждате кой знае какви резултати и постижения, в резултат на цялата тази отдаденост и саможертва в името на благото на компанията. Тези личности са особено опасни, тъй като са хитри, егоисти и силно се доближават до образа на лисиците от детските приказки. Деца, внимавайте, защото дори когато пораснете, Кума Лиса ще продължава да е част от живота ви, по-опасна от всякога.

 

Как да познаете корпоративната Кума Лиса? Какви са симптомите и как да я разграничите от обикновена офис шматка? Отговорът се крие именно във въпроса –

 

Как да изглеждаме отрудени на работното място?

 

 1. Никога не бъдете в офиса навреме – ако сте от 9, отидете поне в 10-10:30. Все пак сте си тръгнали късно и едвам сте събрали сили за утрешния ден.

 

 1. Влизайте като сянка. Хищникът пристъпва бавно към своята жертва и винаги е нащрек. Толкова сте угрижени от задачи, че просто не ви идва наум да кажете „Добър ден“ или „Здравейте“.

 

 1. Стойте до късно. Независимо че сте си свършили работата преди часове и ви е заболял пръста от бъркане в носа, не бива да се издавате! Отворете някой криминален роман или 50 нюанса сиво. Леко свийте вежди и леко се подпрете на брадичката си. Невербалните жестове са изключително важни, а докосването на лицето означава мисловен процес, дори такъв да липсва. От време на време пишете, за да не изглеждате като във библиотека – пазарувайте онлайн, чат във Facebook и т.н.

 

 1. Делегирайте – прехвърлянето на задачи означава, че сте твърде заети и работите много. Седите до късно в офиса = не успявате да си свършите работата при това постоянно. Това не означава неспособност за изпълнение на преките ви задължения, макар всъщност да е точно така. Нещо трябва да се направи? Постепенно работата ви се прехвърля на един, на втори и трети човек. Тук се застъпва друг важен корпоративен принцип – който работи зле, получава по-малко работа, а който работи добре, получава повече работа. Така ще имате цялото време на света, макар и да умирате понякога от скука. Но нека си признаем, че тази роля не е лесна за изпълнение. Изискват се много умения и постоянна концентрация да изглеждате отрудени, когато всъщност не сте.

 

 1. Удобно ли е? – Не! По телефона или на живо, никога не е удобно да отговорите на въпрос на колега или да обсъдите нещо спешно, защото пасианса, които редите в този момент в по-спешен. Глобалното затопляне и войната в Сирия могат да изчакат.

 

 1. Пишете мейли през уикенда и по време на отпуски – за да изглеждате тотални работохолици е редно да пишете първо в петък вечер около полунощ. Напили сте се, прибрали сте се и сте продължили да бачкате. В събота или неделя – в единия от двата дни, за да не изглежда прекалено. Може да пишете и много рано – преди 7 часа, за да покажете, че сън не спите от вълнение по служебните си задачи и задължително по време на отпуск. Най-отрудените лисици не почиват. Никога.

 

Основни характеристики на корпоративната Кума Лиса:

Зоотопия

©2015 Disney. All Rights Reserved.

 1. Кума Лиса не поема отговорност. Тя движи малки и не толкова важни задачи, когато вече е делегирала големите на някой друг.

 

 1. Кума Лиса казва че делегира, но всъщност прехвърля задачи. Обикновено тя е по-високо в йерархията от вас, възлага ви нещо, но отговорността си е изцяло ваша.

 

 1. Кума Лиса ще ви продаде за по-малко от 30 сребърника. Момента в който стане напечено ще се отрече от вас, за да спаси собствената си кожа. Внимавайте защото тя е коварна до мозъка на костите си.

 

 1. Кума Лиса е изобретателна и винаги блести в правилните моменти пред правилните хора. Тя няма да сподели с вас идеите си, защото се страхува да не и ги откраднете, както би постъпила тя самата.

 

 1. Кума Лиса е изкусна в обещанията си. Ще ви сваля звезди и ухажва само и само да свършите работа вместо нея. Ще ви се усмихва, въпреки че принципно не се усмихва. Ще ви докосва небрежно или предложи масаж, защото за постигането на целта няма забранени средства.

 

Пиша тази статия, тъй като познавам няколко Лисани. Благодарен съм им, за това че ме научиха на много. Някога вярвах в добрите намерение и най-вече в това, че хората са изконно добри. Лисиците ме научиха да внимавам какво говоря, как говоря, как да пиша, как да не пиша, как да се усмихвам или да не се усмихвам. Лисиците посадиха в мен съмнението у хората, вина, неразбирателство, предателство, горчивина и разочарование.

Важно е да се борим с лисиците в живота ни, защото те отнемат вярата ни, обезсмислят усилията които полагаме и правят живота на работното ни място много по-тежък, отколкото би могъл да бъде.

Внимавайте с лисиците, но не забравяйте, че рано или късно доброто винаги побеждава злото. Честният труд побеждава мързела и скатаването. В приказките лисицата надхитрява, но в крайна сметка винаги бива надхитрена и наказана. Без лисици корпоративният свят би бил една скучна утопия, именно защото лисиците ни дават най-ценните професионални уроци.

Лисица

Не бъдете като Кума Лиса.

Кума Лиса е лоша.

 


Подкрепете блога с един   

  или 

Споделете статията с клик на бутонче: