Отвъд рамките със Samsung Galaxy S8 | S8+

Samsung Galaxy S8 | S8+

Ще се престраша за втори път да напиша нещо за Samsung устройство, като наистина се надявам този път да не гръмне. Миналата година в ретрограден Меркурий, Samsung пуснаха взривоопасния Samsung Galaxy Note 7. Очевидно е, че корейският гигант не следи астрологическите предупреждения, относно това че в тези периоди техниката и комуникациите се „чупят“. Не веднъж съм споделял, че Samsung не са ми любимият бранд за телефони. Невзрачен дизайн, тъп изглед на операционната система и доста бъгове в хардуера. Поне досега.

Безспорно обаче във високия клас ситуацията при Samsung e доста по различна. Galaxy S3 и S3 Neo бяха едни от най-продаваните телефони за времето си. Galaxy S4 и S5 също бяха доста сполучливи модели, като там се появиха доста нови функционалности в камерата, пръстовият отпечатък, личен фитнес асистент и пр. Galaxy S6 и S7 пък наложиха извитата технология на дисплея позната като “edge”. Samsun Galaxy S8 обаче е действително моделът, пред който дори и аз мълча. Така де. Силно казано, тъй като по-долу все ще намеря за какво да се хвана.

Samsung Galaxy S8

Дизайнът на Samsung Galaxy S8 | S8+

Безспорно така нареченият Инфинити дисплей на Galaxy S8 e умопомрачителен и извън познатите ни до този момент граници в смартфон дизайна. От години насам, LG бяха тези, които максимално стесняваха рамките на своите модели, но действително Samsung са първите, които премахнаха рамката на телефона при Samsung Galaxy S8 | S8+. Всъщност дизайнът много напомня на онези прототипи на смартфони от бъдещето, който изглеждаха галактически яко. Е, явно вече сме в бъдещето.

Стандартната версия на модела е 5,8 инча, което е предостатъчно като размер, a по-голямата версия Samsung Galaxy S8+ е със зашеметяващия 6,2-инчов диагонал. Моят личен съвет е да ги пипнете, преди да изберете, за да не се окаже че искате големия, но след това ви е твърде голям. Все пак имайте предвид, че заради липсата на рамка, 5,8-инчовият диагонал се усеща като значително по-малък. Официално обявените цветове (на металното гръбче) са Midnight Black, Orchid Gray, Arctic Silver, Coral Blue и Maple Gold.

Samsung Galaxy S8

Рисковете на дизайна при Samsung Galaxy S8 | S8+

Имайте предвид, че въпреки екипировката на Gorilla Glass 5, стъклото си е стъкло и в непохватни ръце се чупи. От личен опит знам, че телефоните падат на ръбчетата си. Моята най-приятелска препоръка е да си вземете оригинален скъп кейс, който да предпазва стъклото при изпускане. Ще олекнете с около 90 лв., но в противен случай не ви мърдат 600-700 лв. минимум за смяна на дисплея. Да, телефонът наистина изглежда уникално, но след като го тунинговате този чар леко ще убегне. Все едно да си направите жестока прическа и да сложите дебела зимна шапка. След това нещата, никога няма да бъдат същите. 😀

Смартфонът и в двете си модификации е водоустойчив, но все пак имайте едно на ум с подводните снимки.

Samsung-Galaxy-S8-front-bac

Камерата на Samsung Galaxy S8 | S8+

Както многократно съм коментирал мегапикселите не са най-важното в една камера. В случая Galaxy S8 и S8+ идва с 12 MP за основната и 8 MP за предната камера. 4k записът на видео е вече стандарт за високия клас. Уви тук поне на хартия нямаме нищо повече от камерата на Gаlaxy S7, която разбира се не е за изпускане. Освен автоматичния режим има възможност за безброй ръчни настройки, в случай че сте запалени по фотографията. Всъщност именно камерата на S7 беше една от причините да започна да обръщам внимание на високия клас смартфони на Samsung. Снимките при ниска осветеност също се получават много удачно. Едва ли точно като на тази рекламна снимка, но все пак…

Samsung Galaxy S8

 

Техническите характеристики на Samsung Galaxy S8 | S8+

Новото при Samsung Galaxy S8 | S8+ всъщност е изключително мощният процесор от ново поколение. Според Samsung това е първият в света 10 nm процесор. Устройството работи с последната версия на Android v7.0. Вградената памет е 64 Gb с 4GB RAM, a батерията разполага с 3000 mAh. Смартфонът стандартно издържа 1 ден с едно зареждане, но все за толкова голям Super AMOLED дисплей, хич не е зле…

В Samsung Galaxy S8 | S8+ сигурността определено е от първостепенно значение. Големият недостатък тук обаче е разположението на скенера за пръстов отпечатък. Корейците гениално са го разположили непосредствено до камерата, за да може всеки път когато си отключвате телефона, да замазвате с мазните си пръсти от сутрешната баничка. Може би техните ръце са по-сухи, а пръстите им по-малки, за да не са го усетили при тестването.

Друго любопитно нововъведение е скенерът на ретина. Това действително е удобна функционалност, особено когато навън е студено или поради някаква причина не ти е удобно да отключиш телефона си с пръст.

Samsung Galaxy S8

 

Персоналният асистент Bixby на Samsung Galaxy S8 | S8+

След като миналата година Google пуснаха своя персонален дигитален асистент, подобно на Siri на Apple, Samsung също са разработили свой собствен изкуствен интелект, който да угажда на нуждите на своите потребители. За целта в Samsung Galaxy S8 | S8+ се появява странно звучащото (може би поне за мен) Bixby.

galaxys8bixbyvoiceaam-630x564

 

Цената на Samsung Galaxy S8 | S8+

Официалната премиера на Samsung Galaxy S8 | S8+ е на 28 април.

Към настояща дата Мтел са прекратили предварителните си поръчки, като са скрили цените на двете устройства от сайта си.

При VIVACOM цените започват от 44,90 лв./мес. или 999,90 в брой с най-високия план SMART XL+, a при Telenor аналогично от 45,99 лв./мес. и 989,99 лв. в брой с най-високият план Нонстоп.

samsung-galaxy-s8_1

Равносметката за Samsung Galaxy S8 | S8+

Безспорно Samsung Galaxy S8 е първият смартфон на корейския бранд, който бих ползвал с огромно удоволствие. Нищо друго не ми остава освен да инициирам кампания за събиране на средства или активно да започна да спестявам. Тази година Samsung определено успяха да изненадат своите фенове, а скандалът с взривяващите се Note 7 от 2016, сякаш постепенно започна да смекчава негативният си отзвук върху имиджа на технологичния гигант. В крайна сметка всеки прави грешки. Все пак имайте едно наум с ретроградния Меркурий, без разбира се да обвинявате него за всичко злополучно, което се случва в живота ви.


Подкрепете блога с един   

  или

Споделете статията с клик на бутонче: