Отворено писмо до всички кучкари: „Моля ви, събирайте си лайната.“

Ставаш рано сутрин. Денят започва с облизване на лицето и тупане на опашката по топлата завивка. Излизаш навън, за да разходиш звяра, а междувременно поемаш глътка свеж въздух и се раздвижваш добре, за един прекрасен, стремителен и динамичен ден, както би казала Миглена Ангелова в онова предаване, което отдаване не се излъчва и чието име не си спомням. Радвайки се на утринните лъчи стъпваш на поляната покрита с малки капчици роса и вече си настъпил няколко мощни и мазни кучешки лайна.

Ще ме извините за всички пъти, в които предстои да спомена думата която започва с „л“ и завършва на „айна“, но това е жестоката действителност, в която стъпвам всеки ден. Може би такъв ми е бил късметът, може би е на пари, но ако за всяко настъпено лайно получавах левче, до сега да съм се пенсионирал вече.

Това да имаш куче е неописуемо щастие, което само човек с куче може да разбере. По-подробно съм разказал за това в поста си „11 животопроменящи неща, на които ме научи моят Кокер шпаньол“. Моето куче така и не се научи да ака на трева. Прави го на асфалт или плочки, но най-много обича кръстовища и оживени места. Усещам че в това има някаква доза ексхибиционизъм, но очевидно на животинката така и харесва. По някакъв мистичен и почти магически начин, тя дори успява да измери точното разстояние на всеки тротоар и улица, така че да го направи точно в центъра.

Няма нищо космическо, възвишено и красиво в акането на публични места. Не случайно съвременната човешка цивилизация е изградила още от римско време чудото наречено канализация. Ако трябва да избирате къде бихте го направили – в уюта на собствената си тоалетна, в офиса (където шокиращо, но повечето хора го носят до там рано сутрин), навън в храстите или на пътя? Вие имате избор, но вашето куче няма. Все пак не бива да забравяме, че пространството наречено „навън“ не е тоалетна и на този свят не живеем само ние и нашето безгранично его и нихилизъм.

 

Скъпи приятели кучкари,

 

Моля ви от дъното на сърцето и душата си да осъзнаете, че вашият домашен любимец е ваша отговорност. Лайната на вашето куче също са ваша собственост и затова ви умолявам да не оставяте природата да си свърши работата, защото те не остават в природата, а под моите подметки.

 

Да, светът е едно лошо и мръсно място, но то е такова защото ние сме такива. Вярвам че чистият физически и духовно човек има елементарна вродена потребност около него също да е чисто. Вие сами решавате какви да бъдете, никой не може и няма право да ви променя.

 

Имам куче от почти 3 години. То се разхожда по 2 пъти на ден и 2 пъти на ден му събирам лайната. В това няма нищо гнусно и отвратително, защото това е моето куче. Неговите лайна са моя отговорност и не смятам, че е нужно те да са жертвоприношение към майката природа, за да цъфтят и ухаят по-силно цветята, а тревата да расте по-зелена и висока.
Резултатът от зарязаните лайна е грозна гледка, лайняни подметки и смрад във въздуха, която допълва с нови нюанси всичко друго, което така или иначе дишаме. Онзи ден, разхождайки се на пътечката около блока някой беше оставил огромна купчина лайна. След като събрах тези на моето куче прибрах и чуждите, защо исках да спестя на някое дете да стъпи в тях. Уви минута по-късно, стореното добро беше възнаградено. Очевидно още няколко добросъвестни стопани бяха оставили кучетата си да минират тревичките на околоблоковите пространства.

 

4 ролки с по 20 пликчета (общо 80) струват между 3 и 5 лв. Средно по 2 пликчета на ден означава, че за месец и половина напред сте подсигурени. В редица западни държави са налични не само специални кошчета за кучешки лайна, но и пликчета, които безплатно да си вземете. За съжаление, ние сме далеч от това, но нека не обвиняваме държавата…и без това е виновна за всичко останало.

 

По-гнусно от това да събирате лайна е това да НЕ ги събирате.

 

Искрено ваш събирач и настъпвач на лайна,

Кирил

 

Ако това ще ви помогне жените също акат, дори и ангелите на Victoria`s Sicret…

 

Тези които все още на са крайно отегчени или отвратени от 10-те споменавания на думата „лайна“. Опа. Станаха 11. Бих искал да покажа няколко чуждестранни реклами, които се борят с този проблем. Може би глобите помагат, но най-важно е собственото ни самосъзнание. В противен случай всичко останало е безсмислено.

 

tolnaftate-poo-small-40072

A council has defended this controversial poster campaign for cleaner streets which shows a toddler appearing to eat - DOG POO. See SWNS story SWPOO: The revolting health and safety advert shows the tot in a playground with her face and mouth covered in muck next to the slogan, 'children will put anything in their mouths'. A second picture of dog mess is also shown next to a warning for dog owners to pick up their pet's mess or face a £1,000 fine. Bristol City Council has defended its use of the advert claiming it needs to be shocking to hammer home the message.

A council has defended this controversial poster campaign for cleaner streets which shows a toddler appearing to eat – DOG POO. See SWNS story SWPOO: The revolting health and safety advert shows the tot in a playground with her face and mouth covered in muck next to the slogan, ‘children will put anything in their mouths’. A second picture of dog mess is also shown next to a warning for dog owners to pick up their pet’s mess or face a £1,000 fine. Bristol City Council has defended its use of the advert claiming it needs to be shocking to hammer home the message.

 

frolic-dog-food-collecting-poo-600-67810

o-dog-poo-570

dog-poo-poster


Подкрепете блога с един   

  или 

Споделете статията с клик на бутонче:
 • Кучкар

  Привет,
  разхождайки моят куч по една велоалея, случайно видях една възрастна жена да наблюдава кучето си как се изхожда в тревистата площ до алеята и си казах „Сега как да ѝ кажа да го събере?“.
  Жената беше на видима възраст 65-70 и нея тези неща не я вълнуват, както почти всеки пушач-шофьор не го интересува какво става с всеки фас, който изхвърли през призореца на колата си. Хората не обичат отговорностите, особено когато няма кой да ги задължи да ги поемат.
  П.С 3 * 20 = 60 !

  • Съгласен съм с вас, но това е причината да живеем заринати в лайна и фасове. Забележката за математиката от 1-ви клас е приета. Всъщност са 4 ролки. 🙂

  • Кремена

   Моя приятелка – кучкарка видяла, че кучето на един човек ака в парка и му казала „Кучето ви ака“ с надеждата той да почисти след него, а той и отговорил „Ами папкало е“.

 • КУЧКАР

  Абсолютно съм съгласен,че всеки трябва да събира след домашния си любимец.Това,че въобще трябва да се казва на човек да го прави е доста жалко.НО.Също така смятам,че е редно майките и бащите,които си изхождат децата по парковете,да правят същото,защото ние също не сме длъжни да си разхождаме кучетата в тяхните лайна.

  • Мария

   Здравейте, тъй като съм майка на две деца и ме интересува на какво ще ги науча и какво оставям след себе си в парка очаквам и собствениците на дом. Любимци да си почистват.
   Това, което ме впечатли и заради, което реагирам на коментара Ви е „.. защото и ние не сме длъжни да си разхождаме кучетата в детските лайна“. На това ще Ви отговоря следното: Не сте длъжни да го правите. За целта всяка община определя точните места за разходка на дом.любимци и това не са детските площадки и тревните площи прилежащи към тях. Затова осведомете се къде е това място (което по закон сте длъжни да посещавате, но не го правите) и няма да Ви се налага да стъпвате на гадната, мръсна площадка, където майките не си чистят. Надявам се и на мойте деца да не им се налага да играят в кучешки лайна и един ден да ги оставя да играят и в тревата.
   Нищо лично. Съгласна съм с Вас, че всеки трябва да си чисти.

  • Цветелина

   Здравейте, като майка на малко дете държа да отбележа, че всеки родител, който уважава детето си би платил 50 стотинки в някое заведение, за да не се налага детето му да се унижава акайки пред публика.
   Относно кучешките изпражнения, ако имах куче, което да разхождам, щях да му събирам изпражненията. Синът ми е хващал няколко пъти кучешки лайна и ги е настъпвал десетки пъти… Повярвайте ми, в такива моменти ми идва да накарам стопанина да изяде продукцията на възпитанието си (или липсата на такова).

 • Гражданин на България

  До Кучкар. Много си тъп та чак вдлъбнат. Казвам го защото на такива като теб няма какво друго да се каже, защото гънките в мозъка ви липсват, ако изобщо разбрахте вмятането. Я сега кажете, като сте толкова наблюдателен/а, децата къде се изхождат? Сигурно като вашите мърши на средата на пътеката, или на средата на улицата. Някога да сте стъпвали на детско лайно?! Е, мисля че съотношението на тези дето са стъпили на детско лайно спрямо тези дето стъпват на кучешки лайна е някъде към милион към 0.2. За да ви улесня това е 5 милиона към 1. Аз съм за това да се въведат глоби за кучетата от порядъка на поне 4000лв за непочистено лайно, и като евтанизират няколко хиляди кучета, защото глобата е повече от годишната ти заплата и ако не се плати да се приспиват кучетата, тогава всички кротичко ще си чистят, ще си ги връзват и ще има мир и спокойствие. Сега почва дискусията, можете да нападате, да псувате, да мажете лайната си и каквото се сетите, но истината е, че навсякъде е осрано с кучешки лайна!

  • К.

   ГРАЖДАНИН НА БЪЛГАРИЯ, в интерес на истината в парка, където разхождам кучето си, съм попадала достатъчно често на човешки лайна. Не ми е работа да изследвам дали са детски или на възрастни индивиди, но е факт, че няма куче, което след като се изака, да си избърше дупето с мокра кърпичка и да си заиве с нея лайното. Моето куче не ака по средата на улицата или по средата на пътеката. Моето куче дори не ака на поляната на която играе – претенциозно е. Но където и да ака моето куче, аз винаги минавам след него с пликче, за да събера резултата и да го изхвърля прилежно завързано в кошчето за боклук (за да не мирише и да не се цапат служителите, които изпразват това кошче).
   Съгласна съм да има глоби (не съм сигурна, но мисля че дори и в момента има предвидени такива някъде в наредбите). Факт е, обаче, че не може на всяко куче, и изобщо на всеки гъз, да се зачисли някой който да следи и да глобява.
   За това е нужно вместо да се плюем и да си говорим грозотии или да се мерим кой повече цапа, просто да почистваме след себе си – включително фасове, опаковки, лайна и всякакви подобни неща.

  • Весо Мецата

   До „Гражданин на България“. Не Кучкаря е вдлъбнат, а ти „гражданино“. Всъщност, като чета това, което си написал стигам до заключението, че ти не си гражданин, а селянин, ама не селяни, а „сеянин“. Дори и да имаш септична яма на двора вероятно ходиш да се изтропаш в доматите на комшията, и се къпеш всяка неделя по родовата традиция на твоите праотци. Възможно е твоите деца също да серат в доматите, че от там да си стигнал до колосалните умозаключения и сравнения между кучешките и детските лайна. Да, човешки лайна също се срещат, но те са на изродите, на човешката измет, на пияниците, наркоманите, олигофрените. Явно си зле с математиката, със зрението, а възможно и с психиката. Хо`ди на доктор – дано ти помогне! Поздравления за Кучкар, че за пореден път повдига този неприятен, но актуален и плачещ за решение проблем!

 • Краси

  Пак идва въпроса Кой!?
  Аз събирам на децата си!
  Вие събирате на кучетата си!
  Кой ще събира на местните помияри, хранени и поени от съседите, най-често в мръсни и мазни хранилки поставени удобно, точно до вратата на входа?

  • Здравей Краси,
   права си за уличните кучета, но това е проблем, които трябва да решат държавните органи или събранието на конкретния блок/вход. За мен най-важно е да имаме лична отговорност към своите домашни любимци и/или деца (очевидно и тях понякога ги среща нуждата в паркове и градинки).

 • Amorphine

  Има един изключително дискусионен въпрос, трябва ли да се събират изпражнения на тревни площи, които очевидно не са за игра, градини, ходене, паркиране и тн.
  Въпроса е дискусионен, защото в Австрия, Испания и Англия със сигурност има такива паркове 😉

  • Цветелина

   AMORPHINE, ще ти отговоря. Щом тревните площи не са за ходене, значи стопаните не трябва да допускат кучетата им да стъпват там и така няма как да акат там и следователно няма да има какво да се събира. Извинявай, ама на такъв въпрос – такъв отговор.

 • Стоян Иванов

  Отдавна чакам подобна тема, че да си овъргалям пръстите по клавиатурата!!!
  Аз съм горд ПРИЯТЕЛ, или както „краснописеца“ на тази словоблудствена статия би ме нарекъл „собственик“, на куче от 11 години. Това е и основната разлика между мен и Кирил (гореспоменатия словоблудец) – аз имам приятел, той е „собственик“ на куче! Тези, които познават приятелят ми Бруно знаят, че той е неспособен да се изсере на асфалт – така съм го научил. Освен това всички, които познават Бруно знаят, че аз не го разхождам – той се разхожда сам (често по 4-5 часа всяка вечер), защото искам да дам на приятеля си свободата, от която всяко живо същество се нуждае!!! Знам, че е осрал много треви, както съм го учил, но това не ме притеснява никак, защото това е естественият начин животните да се облекчават. По никакъв начин не искам да акцентирам върху факта, че съм гражданин n-то поколение гражданин, но „творбата“ на Кирил е силно характерно за хората от вида „първо поколение с обувки“ или по-иначе казано „Столичани в повече“. Това са хора, които всячески се опитват да се откъснат от корените си и да станат „граждани“, защото им е омръзнало да настъпват кравешките лайна на село. И да не забравяме, че настъпеното лайно не е токсичен отпадък – то единствено създава лек дискомфорт, поради факта, че се налага да го изчистим от подметката си, за да не занесем миризмата в дома си.
  И последно – предполагам, че всички средноинтелигенти хора са запознати с факта, че въпреки, че лайната не са токсичен отпадък, те са биологичен отпадък и комбинацията „биологичен отпадък – пластмасова торбичка – кофа с общо предназначение“ е много по-опасна от комбинацията „биологичен отпадък(естествен тор) – трева“!!!

  • Здравейте г-н Иванов,

   Уважавам вашето мнение и благодаря за изчерпателния коментар.
   Съгласен съм с вас, че кучето е най-добрият приятел на човека. Спор няма.
   За голямо съжаление обаче, вашето куче далеч не се доближава до вашия интелект, тъй като то не е човек, а животно.
   Смятам че в съвременната човешка цивилизация, ние хората сме отговорни за своите домашни любимци/животни, тъй като те не са ни равни, колкото и да ни се иска да проговорят. За още по-голямо съжаление остарявам много по-бързо от нас и изискват още повече грижи. Това също е отговорност към нашия любимец, собственост или приятел. Всеки сам си решава как да го нарича.

   Все пак малко ме озадачихте с това, че пускате кучето си само да се разхожда навън.
   Винаги съм се чудел каква е мотивацията на хората, които го правят. Очевидно във вашият случай доводът е този за свободата. Ако моето куче, макар и плюшена играчка скочи към малко дете, докато сме навън, се е случвало детето да се изплаши, а аз съответно да придърпам леко „звяра“.  Навън има страшно много хора, които изпитват не просто страх, а ужас от кучета, независимо от техния размер и нрав. За мен би било по-лесно да пусна кучето си само навън, за да се наспя сутрин, но не бих го направил по 2 причини – първата е, че то няма да се върне, тъй като не е Немска овчарка, а Кокер шпаньол, а втората е, че смятам подобно действие за безотговорно, толкова колкото и това да не му събирам лайната.

   Нямам проблем с това да нося лайна вкъщи. Просто не ми е приятно, както не ми е приятно някой да изхвърля фасове, дъвки или боклук на улицата.
   Това че пликче и лайно е лоша комбинация е безумно оправдание. Вие в какво си изхвърляте хранителните отпадъци? Предполагам че не ги заравяте в някоя дупка навън, за да наторят почвата.

   Знам че каквото и да напиша, няма ви убедя в своята гледна точка. Надавам се да уважите моето мнение и избор, както аз уважавам вашето. Всеки сами избира в какво да вярва, как да живее, както и да споделя мислите си с околните.

  • К.

   г-н Иванов, не разбирам откъде толкова злоба.
   Като цяло не е редно в градски условия да се срещат лайна по алеи и градинки.
   По презумпция, в града има повече нормативни наредби, правила и ограничения. Дали и това е по вина на непотомствени граждани, които идват в града, за да избиват комплекси?!? Не мисля.

   Та във въпросните наредби и по-конкретно тази на Софийска община, е упоменато:
   „Чл. 5. (1) При присъствие на животно домашен любимец на обществено място собственикът е длъжен:
   5. Да почисти мястото след дефекация на животното домашен любимец.
   (2) Забранено е разхождането на животни:
   1. На територията на детски градини и училища.
   2. На територията на здравни заведения.
   3. На територията на детски площадки.
   4. На територията на градските паркове и градини за времето от 9,00 до 18,00 часа. Тази забрана не се отнася за местата, специално определени за целта със заповед от кмета на района.“

   Толкоз! Има си наредба, редно е да се спазва. От там нататък, разговора става много размит и различен.

   Относно това, че Бруно се разхожда сам в града – за мен не е редно по безброй причини (безопасност на животното, безопасност на хората по улиците – никога не се знае дали нещо или някой няма да го провокира да нападне и т.н.), но това е съвсем различна тема…. и Бачо се разхождаше сам, докато не забрави (или не можа) да се прибере преди две години.

 • Гошо

  Центъра на София е уникален по рода си лайнарник. Толкова говна няма и по краварниците. До работата ми всяка сутрин една добре облечена лелка разхожда две хъскита. Внимавайте сега: носи пликче в ръка, обаче след като някое от четириногите й се изака, тя започва да се оглежда съзаклятнически и ако няма свидетели… не бе, не го изяжда, просто се обръща и си заминава. Какво е това, ще се запитате? Велика, реститутска, стара София. И ние сме реститути, ама мен поне са ме научили на някои елементарни неща.
  И повярвайте ми, масовия лайнарник не е от бездомните кучета, а от двукраките такива.

 • Ani

  Истината е,че никой не събира на бездоните помияри.На коя държава е проблем това,когато самите кучкари правят всякакви протести,когато е на път да се реши закон за бездомните?Защо го правят,когато навсякъде по света бездомните се държат само в приюти и ако никой не ги потърси,се евтаназират?Като искат да търсят дом на бездомното,да го приберат във временен дом и така да търсят стопани,а не да се оправдават с това че са изхвърляни,Няма всички ние да носим отговорността на стотиците кучкари,които си размножават домашните любимци,мислят че им намират дом,а същите тия бебета стават ненужни някому.А във форумите нападат обикновените хора,че са им виновни,дори и такива които нямат и никога не са имали кучета.Едва ли не те са виновни за бездомните.Моля!Истината е,че навсякъде из улиците е осеяно с кучешки л-на и това са на любимците на кучкарите,не на децата.Крайно време е всички да си променят манталитета,а не да измислят оправдания.Излиза,че са само те тези,които -не си събират боклука след тях или небрежно си мятат фаса или хартийката.Да се оправдаят,че кучето си свършило работата на полянката.Да го махнат и оттам,защото пак мирише и пак не е приятна гледка.Ако на тях им харесва да виждат л-на,на останалите хора- не.Нека дори да има специални градинки за това,където спокойно да си пуснат животните,и да си ги почистват самите кучкари..Скоро някъде имаше дебат дори и за чешмите,които кучкарите ползват директно да напоят любимците си.Ами всеки от тях може и трябва да си носи специална поилка.Пристигайки на чешмата,да я напълни и да даде на животното,а не директно то да лиже от чешмата.Не е необходимо да го гледат хората,не всеки обича куче,не е длъжен,както и да го гледат с омраза.Може и да е течаща водата,но има гнусливи хора,а чешмата е за хора,не за животни.Неща колкото щеш,ако има кой да ги спазва.А аз никога не съм и виждала някой да чисти след кучето си.Сега нека и мен нагло да не нападнат,аз не очаквам друго.Кучкар дискусия не може да води.

 • Ин

  Аз разбирам за кучетата,но моля също така майките на децата,както и уличните чистачки,които лично съм виждала със запретнати поли,под нечии балкон,както и някои други елементи…това,което вие оставяте е още по-мощно и мазно,даже по диаметъра си личи,че не е кучешко,нито котешко…Хората,живеещи на първите етажи не толерират вашето акане под балконите им и повярвайте,то не мирише на цветя и рози…

 • Ин

  Уличните животни се изхождат на дискретнибместа,а не там,където живеят.За глобите съм съгласна към всички да се приложи,и акащи хора и собственици на кучета.За евтаназията…малко е сурово,не мислите ли?Но ако се прилага към кучета,в името на справедливостта ще трябва да се приложи и към децата у акащите човешки елементи.

 • Поредния

  След като изчетох всички коментари, стигнах до извода,че българина винаги си намира оправдание да не направи нещо. Започна се със конкретна тема, но както винаги се намира все някой да каже,че нещо друго е по-голям проблем.А истината е ,че имаме много проблеми но все от някъде трябва да се почне,което значи компромиси.

  • Много добре казано. 🙂

 • Таня Минкова

  Искам да засегна другата гледна точка – на пострадалия от лайната. Вчера преживях най-голямото си унижение в живота. По пътя до спирката на автобуса,не съм забелязала как,съм настъпила и с двата крака лайно – кучешко или човешко не знам. Качих се на автобуса и след малко кондукторката започна да се оглежда от къде мирише.Усещах и аз миризма,но не ми идва на ума,че аз съм източника.Забеляза жената подметката ми,след това и другата подметка и като най-долната отрепка ме накара да сляза от автобуса… Сигурно скоро няма да забравя тази случка,която много силно ме унижи и нарани.

 • Кака ти

  Интересно. Аз пък ще посъветвам ВСИЧКИ собственици на кучета-разхождайте си кучетата ма повод, не зависимо колко са „добрички“ и „малки“. Моето не е! И доколкото знам си има инстанции, които да се грижат за реда в това отношение. А там, където разхождам моето, всеки ден има хора, които по храстите серат, пикаят, струпват кашони и други боклуци, чикиджии, бездомници, които хвърлят стари дрехи навсякъде… и това е ПАРК! Почти в центъра на града, където има и малки деца и майки с бебета. Когато решат тези си проблеми, тогава да говорим за безобидните биоразградими лайна на кучета, изсрани до някое храстче.

  • Zoya Sofronieva

   Не сте права.Двете неща вървят успоредно,а не едно след друго.Защо,когато се отнася до нас, съвестта ни винаги прави компромиси ?.А иначе съм съгласна с вас по отношение на всякакъв битов и индустриален боклук.Трябва да спазваме елементарната логика и ред, за да не живеем на бунище.