Ново начало със Sony Xperia X

Sony Xperia X

Най-новото от Sony e факт от февруари месец тази година. До края на май го очакваме в България, но това което за мен е най-любопитно е, каква ще бъде цялостната концепция на Sony от тук нататък с т.нар. „Х“ серия и какво ще се случи със “Z” серията на японската марка.

Вече направих едно обобщение и сравнение на последното от мобилната премиум серия на Sony, а именно Xperia Z5 Premium, Z5 & Z5 Compact, както и разгледах фaблетът Xperia XA Ultra, който всъщност е част от „X” серията, но с една идея по-надолу в йерархията. Все пак впечатляващ за класа си модел.

 

Sony Xperia X

 

Нека все пак разгледаме и най-новото от Sony Mobile…

 

Дизайнът на Sony Xperia X

 

Най-любопитното тук е, че имаме изцяло метално тяло. През последните няколко години още сме свикнали да свързваме дизайнът на Xperia със стъкло и водоустойчивост на корпуса. Новата Xperia X разколебава тази устойчивост на Sony, тъй като моделът няма да е водоустойчив, а корпусът е изцяло метален с curved (извит) дисплей. Така или иначе стъклената повърхност беше крайно неудачна откъм петна, но пък водоустойчивостта ще липсва на голяма част от феновете.

Важно е да се съобразяваме с 2 основни неща, в случай че използваме водоустойчива Xperia:

  1. Да си позволяваме да го изпускаме само в сладка вода.
  2. Да сме сигурни, че капачетата за SIM картата и microSD слотът са добре затворени.

 

Sony Xperia X

Макар и среден клас, съпоставен с голяма част от своите конкуренти, тук наблюдаваме характеристики по-сходни с тези на смартфоните от високия клас и не става дума за металния корпус. Новия Sony Xperia X ще разполага със скенер за пръстов отпечатък, който в момента е наличен при Z5. Моето единствено разочарование е, че пръстовият отпечатък изисква по-дебела рамка около досплея поради технически причини в изпълнението. Аз лично бих се лишил от тази екстра в полза на по-големия екран, но затова пък съм си харесал Xperia XA Ultra.

Sony Xperia X

Камерата на Sony Xperia X

 

Смартфон фотографията е една от технологичните посоки, в който Sony Mobile работят през последните години. Опитът във фотографията на японците определено си казва думата. Дори да си вземете по-стар модел на няколко години със сигурност ще сполучите с камерата. При Xperia X акцентът е на 23 МР основна камера, която разполага с предикативен хибриден автофокус, което на човешки език означава, че ще можете да снимате движещи се обекти наистина с лекота и без каквото и да е размазване. Предната камера е 13 MP, а видеото е Full HD. Дето се вика…какво повече можем да искаме от живота.

 

Xperia-X-Gold

Технически характеристики на Sony Xperia X

 

По моите критерии Xperia X е малък телефон със своите  5 инча на дисплея. Освен че е компактен и удобен за захват (вече ги няма стъклата, които да се плъзкат в потна длан) дисплея си е Full HD. Устройството идва с последен ъпдейт на Android, 4-ядрен Snapdragon 650, 64-битова архитектура, 3 GB RAM, 32 GB вградена памет и microSD слот. Батерията е 2620 mAh  и за пореден път Sony обещават 2 дни жовот на батерията. Разбира се, това изцяло зависи от потреблението, но може би се взима някаква умерена консумация.

 

Sony Xperia X

 

Повече за модела можете на научите и от официалната страница на Xperia X. Тепърва ще разберем как ще се представи този модел на нашия пазар, тъй като предположенията са, че цената никак няма да е ниска. Ако пък не сте early addopters що се отнася до новите технологии, Sony предлагат изобилие от модели в своите E, M и Z серии, които се предлагат на пазара. Чудесно бюджетно решение от средния клас са Xperia M4 Aqua (първият им водоустойчив телефон от среден клас) и новия М5, който е със 8 ядра и страхотни за класа си характеристики. Sony определено дават повече, макар и на по-висока цена спрямо конкурентни модели, но това ще е предмет на друга статия.


Подкрепете блога с един  

 или

Споделете статията с клик на бутонче: