Sony Xperia Z5 Premium, Xperia Z5 или Z5 Compact?

Sony Xperia Z5

Премиум за всеки вкус и джоб

 

Тези дни съм на Sony вълна, което ще стане ясно и от следващите блог постове. Истината е, че последният ми Sony телефон беше един Sony Ericsson преди 10 години с монофонични мелодии. Последните години обаче, около мен се появяват все повече приятели, колеги и познати с Xperia смартфон. Ако трябва да съм болезнено честен, винаги съм бил малко скептичен към Sony Xperia телефоните, тъй като са ми изглеждали твърде правоъгълни. В същото време Z серията на марката изобщо не е за пренебрегване, особено ако си падате по смартфон фотографията.

В тази статия ще разгледам Sony Xperia Z5 Premium, Xperia Z5 и Z5 Compact, които излязоха през есента на 2015 г. Макар и да не са толкова пресни на пазара, Z5 е последното, което е представено от премиум серията на Sony. Носят се единствено слухове за евентуален Z6 към края на 2016 г. Втората версия е, че всички смартфони на Sony Xperia ще минат под наименованието X.

 

Sony Xperia Z5

 

Моят личен опит със Xperia Z5 беше кампанията, която се състоя през ноември 2015. Най-интересното тук от комуникационна гледна точка беше сътрудничеството на Sony с последния филм от поредицата за James Bond – SPECTRE. С други думи, ако се чудите какъв телефон използва агент 007, то четете правилната статия.

 

XPERIA Z5 от Мтел

 

Sony Xperia Z5

/Обръщам внимание, че цените в клипа не са актуални./

 

Sony Xperia Z5 Premium – първият смартфон с 4k дисплей

 

Може би се чудите, каква е разликата между Xperia Z5 и Z5 Premium. Колко по-премиум може да бъде премиум класа на Xperia? Уникалното тук не е заснемането на 4k (Ultra HD) видео, а способността то да се възпроизведе на същият този дисплей. На пръв поглед няма да усетите разлика между Z5 и Z5 Premium в резолюцията на екрана, докато не отворите галерията със снимки и видео. Всъщност това е най-големият от трите смартфона с диагонал на дисплея от 5,5 инча, Z5 e малко по-малък с 5,2 инча, а най-компактният си го носи още в името, а именно 4,6-инчовият Xperia Z5 Compact. Съответно и цените са 999, 570 и 530 лв. в брой с най-високия план Мтел безкрай 3XL. Цената без план си е сериозна инвестиция, но пък може да се вземе на изплащане с план и тогава е значително по-поносимо.

 

Sony Xperia Z5

 

Със сигурност няма да останете незабелязани с Xperia Z5 Premium благодарение на задния панел, който не е стъклен, а огледален. Уви това е най-видимо при Chrome цвета. Там можете да си оскубете веждите, да стиснете някоя пъпка или да видите ясно, дали нямате нещо зелено между зъбите. Другите два цвята са черно и златисто. Ако „златисто“ се крие деликатен нюанс на златното, то в случая поне на мен си ми изглежда баш като златно ала „One Million“ на Пако Рабан.

 

Xperia M5 Premium

Xperia Z5 Premium

 

Sony Xperia Z5

 

Хубавото е, че и при трите модела имаме основна камера с 23 MP и предна с 5,1 MP, което е повече от достатъчно за наистина качествени любителски снимки, особено подплатени от техническите иновации на Sony в съвременната фотография. Това което за мен е наистина важно в един телефон е качеството на дисплея, камерата и звука. Full HD дислеят на Xperia Z5 дава страхотно качество на образа и с просто око трудно ще направите разлика с Premium модификацията, освен ако не гледате 4k видео. Процесорът е 8-ядрен и при трите, има си SD слот за карта до 200 GB. Определено ще ви трябва такава, ако ще снимате видеа. Оперативната памет (т.нар. RAM) е 3 GB. Само при Compact версията e леко смъкната на 2 GB.

 

Sony Xperia Z5

Sony Xperia Z5 Compact

 

Sony са помислили и за феновете на по-малките телефони. Аз бих се спрял определено на един от горните два, но всеки има своите предпочитания и вкус. Някой обичат големите, а други малките, но размерът определено има значение, когато става дума за смартфони. Z5 серията не случайно е избрана от британските тайни агенти. Z5 Compact също разполага със скенер за пръстов отпечатък, с който се отключва телефона. Доста впечатляваща функция, но същевременно и недостатък на дизайна, тъй като тя налага наличие на рамка от двете страни на дисплея, което да речем липсва при високия клас на LG смартфоните, но пък те си нямат пръстов отпечатък. Няма пълно щастие на тази земя, но за сметка на това разнообразието при избор на смартфон е огромно.

 

Sony Xperia Z5 Compact

Склонни ли сте да дадете повече пари за смартфон от висок клас? Така или иначе това си го решавате вие, но определено се усеща разликата в техническите характеристики спрямо средните или да не говорим за бюджетните телефони. Това което обаче прави впечатление през последните години е именно средният клас при смартфоните, който все повече се доближава до премиума поне на ниво функционалности, но пък за сметка на това цената пада обикновено от качеството на материалите на корпуса.

Xperia Z5 Compact

Такъв пример е и фаблетът Xperia XA Ultra, за който можете на научите малко повече тук.

 


Подкрепете блога с един  

 или

Споделете статията с клик на бутонче: