#ТЕСТ на Sony Xperia X Performance

Тази седмица имах удоволствието да използвам като основен телефон новата Xperia X Performance, за която ще споделя личните си впечатления в това ревю. Новият флагман на Sony всъщност е подобрена версия на Xperia X, която по-скоро влиза в средния клас по отношение на технически спецификации и цена. X Performance обаче претендира да е нещо повече, а именно новият топ модел на Sony.

Критиците оспорват премиум качеството поради 2 причини – Full HD вместо Quad HD дисплей и липсата на 4k видео. Всъщност ако сте средностатистически потребител, едва ли ще забележите разлика в пикселите на дисплея. Все пак устройството може да се определи като среден към висок клас, но пък цената определено го поставя във високия сегмент.

Sony Xperia X Performance

Дизайнът на Xperia X Performance

Каквото и да говорят хората, Xperia X Performance изглежда скъпо. Цветовете са White, Graphite Black, Lime Gold и Rose Gold. Екземплярът, с който аз си поиграх е Lime Gold и може би е чудесно решение за дамите, които си падат по златистите нюанси с деликатен зеленикъв привкус. Цветът определено е интересен, макар и да не я моят. Това което ме притеснява е резултатът от изпускане, тъй като металният корпус е доста претенциозен, откъм наранявания. На непохватните ще препоръчам силиконов или някакъв друг калъф, макар че ще скриете очарованието на дизайна.

Sony Xperia X Performance

Това което ми харесва за разлика от по-старите и ръбести модели на Sony e заоблеността не само на корпуса, но и на стъклото на дисплея. Доста е приятно при работа с дисплея, тъй като пръстът върви много леко и гладко.

По отношение на страничните бутони, не бих казал, че са чак толкова неудобни. По-скоро е въпрос на свикване. Подобна критика отнасяше LG за G2, G3 и G4 за бутоните на задния панел, a сега всички плачат, че на G5 са стандартно разположени отстрани на корпуса.

Sony Xperia X Performance

Камерата на Xperia X Performance

Независимата софтуерна компания DoXMark, която се занимава с оценка на камери подрежда Xperia X Performance до камерите на Samsung Galaxy S7 и HTC 10. По отношение на камерата определено можем да говорим за висок стандарт, доказано качество и класа. Предната камера е 23 MP и разполага с предикативен хибриден автофокус. Стана ли ви ясно? Вероятно не. Уникалното при този фокус е, че постоянно следи движението на обекта, за да избегне максимално размазване при снимане. Снимането на Кокер шпаньол никога не е било толкова проста задача.

Sony Xperia X Performance

Селфи камерата разполага с цели 13 MP, за наистина яки селфита с високо качество. Вече може да си кифлеете в тоалетната с дъкфейс и телефон в ръка, с още по-голям кеф. Sony са помислили за всевъзможни забавни филтри и анимации, с които да правите шантави снимки или просто да забавлявате детето. След 15-20 минути активно снимане с филтрите, телефонът започва да нагрява и дава индикация, че ще се изключи ако продължавате да го „настъпвате“ така ожесточено.

Sony Xperia X Performance

Това което наистина ме впечатли беше скоростта на стартиране на камерата. Става дума за части от секундата и по-точно 0,6 секунди. Не знам дали е нужно да коментирам отново лисата на 4k видео, защото поне на мен то не ми е нужно. HD видеата са достатъчно големи като мегабайти, да не говорим за Full HD video.

 

Ето малко снимчици, за да разгледате как се получават:

 

Технически характеристики на Xperia X Performance

Това което ми направи първо впечатление беше батерията, която даде сингал на 95%, че телефонът вече е зареден. За да запазим и удължим живота на батерията на смартфоните си е много важно да не ги зареждаме до 100%, да не ги оставяме да паднат до 0%, както и да са включени по цяла нощ. Явно Sony са помислили за това, с индикация на самата батерия.

Самата батерия е 2700 mAh, което е малко повече от тази на Xperia X. Sony обещават 2 дни живот, макар че аз успях да я омаломощя за 1, но признавам си, че малко попрекалих. След инсталация на един куп апове, Pokemon GO, снимане, чат и постоянно включено 4G. Това което ми направи силно впечатление е, че за разлика от текущия ми телефон, X Performance не загря нито за миг. Моето невинно HTC беше на път да се изпържи отвътре само след включване на Pokemon GO. При умерена употреба 2-та дни са постижими, но никакъв Pokemon GO!

Друго което може би е съществено да знаете, че устройството идва със Snapdragon 820, който използват устройствата от високия клас, 3 GB RAM и 32 GB вградена памет.

Sony Xperia X Performance

 

Равносметката след теста на Xperia X Performance

Определено бих се спрял на X Performance, тъй като устройството работи наистина гладко и без забележки. Имам много добри впечатление от камерата на Z серията на марката, а тази на X Performance e значително по-добра от видяното до сега. Тук Android 6.0 Marshmallow е изключително изчистен, а скоростта на изпълнение и мултитаскинга е истинско удоволствие за душата. Единствено бих се притеснявал да не го жулна някъде, но както се казва…юнак без рана не може.

Sony Xperia X Performance


Подкрепете блога с един  

 или

Споделете статията с клик на бутонче: