VIVACOM между хумора и агресивния маркетинг

Vivacom

VIVACOM e едни от най-силните брандове у нас пред последните години. Това е обяснимо поради ред причини, като най-очевидните за мен са:

1. Ясно поставени дългосрочни цели.
2. Консистентност в посланията.
3. Стабилност в управлението.

/Изключвайки промените през последната година./
Може би VIVACOM са най-смели като комуникационен подход, използвайки постоянно апелите на хумора в рекламите си. Телекомът е един от най-сериозните браншове, но от друга страна услугите, които предлагат са предназначени да свързват и забавляват хората. Привърженик съм на хумора в рекламата, тъй като той е най-универсалният език, с който можеш да достигнеш до масовия потребител. Този подход се наблюдаваше и при Мтел, но със смяната на рекламната им агенция през 2013 г., нещата рязко приключиха и поеха нова посока.

 

Пакетни предложения за интерактивна телевизия и интернет

Vivacom

Интерактивната телевизия и домашния високоскоростен интернет са като дупе и гащи. Може би защото минават през един и същи LAN кабел. Още преди 5 години VIVACOM започват да изграждат познаваемост на бранда като доставчик на ТВ и домашен интернет. Към днешна дата продължават да потвърждават този имидж напомняйки за функциите – запис, пауза и превъртане на IP телевизията си. Мтел предлага същите възможности, но тук познаваемостта /или казано на чист български „ъуеърнеса“/ са значително по-ниски. Едно от най силните послания за мен беше „VIVACOM TV. Все едно си там“. Ясно и в целта. Ровейки се в YouTube канала на оранжевия оператор открих тази реклама. Може би ще я разберат само онези израснали със „Спасители на плажа“ и Пам Андерсън през 90-те.

 

Агресивният маркетинг или „Най-добрата защита е нападението“

VIVACOM e опасен играч на пазара. По отношение на пазарен дял на мобилни абонати, бившите БТК се борят ожесточено с Мтел и Telenor /преди GLOBUL/. Все пак основната битка винаги се е водела между оранжевите и червените. След като преди повече от година бяха пуснати плановете Мтел безкрай с неограничени минути и мегабайти, VIVACOM отговориха с доста свеж и саркастичен рекламен клип, в който иронизираха темата за „обещанията“ и „безкрайността“. „Ако ти е писнало от безкрайни предложение, просто бъди SMART…”

Тъй като българското законодателство, за разлика от американското е доста консервативно по отношение на агресивния подход в публичната комуникация, тук се налага родните компании и рекламни агенции да ходят по тънък лед, използвайки двусмислени и закачливи сюжети.
Подобна беше и ситуацията, когато VIVACOM отговориха на bob /Боб/ с Call-Yo /Кольо/. Може би ако не се беше случило през далечната 2012, то със сигурност днес щеше да има супер вайръл ефект. Въпреки че и тогава народът споделяше активно в социалните мрежи…

 

Празниците идват с VIVACOM

VIVACOM са постоянен агресор по отношение на отстъпки, големи намаления и празнични предложения. Започвайки от смартфони до -80%, Месец на SAMSUNG във VIVACOM и завършим с най-силния период за телеком индустрията – коледните и новогодишни празници, оранжевите постоянно атакуват. Както вече изяснихме „Най-добрата защита е нападението“.
Последната коледна кампания на телекома е чудесен пример за консистентност в комуникацията по отношение на хумора, добри USP-та и много точни инсайти (търся българската дума, но не успявам да я открия). Сюжетите на клиповете се въртят около най-тривиалните човешки взаимоотношения около празниците, но пък са поднесени по-доста забавен начин, без да дотягат и право в целта.
Конкретната кампания е „разказана“ в няколко клипа, които създават завършеност на историята и същевременно са тясно свързани с конкретни продукти и услуги. За съжаление само най-големите рекламодатели у нас могат да си позволят подобни продукции.

 

Игри, томболи и промоционални активности

Тази тема ми е слабост, тъй като поне година съм се занимавал с организиране на игри в социалните мрежи. Предимно апове във Facebook, тъй като това е най-благодатната платформа за целта. Основните рискове обаче са професионалните играчи – основно жени в майчинство или хора с твърде много свободно време, които обаче са изключително некачествен трафик. Да, създава се популярност на бранда, но това не влияе пряко върху продажбите, тъй като участниците в игрите и потребителската ни аудитория рязко се разминават.

 

Vivacom

Vivacom

Vivacom
Въпреки всичко през последните години, VAVACOM e един от най-постоянните генератори на игри и томболи в социалните мрежи. Задължително всеки месец има 1-2 игри с награди във Facebook и поне една томбола на сайта. Действително игри в духа на „Получавай фактурата си на имейл и можеш да спечелиш еди-какво-си“ е чудесно решение, тъй като разходите за печат на хартиени фактури са огромно. Въпросът е, носи ли някаква стойност „Спечели това във Facebook, спечели онова във Facebook” особено предвид, че в социалната мрежа управлението на големи фен страници е невъзможно без бюджети за реклама.
Агресията е факт и в социалните мрежи. VIVACOM свети постоянно, ярко и в оранжево. Единствено хуморът е леко загърбен в името на постоянните игровизации…

tombola-vivacom

Равносметката

…е, че каквото и да правят мобилните оператори у нас, винаги ще има доволни и недоволни клиенти. Чудесно би било ако се инвестира малко повече в качество на мрежата и качество на обслужването. Шегите и закачките са чудесни, но без стабилна основа, уви това е абсолютно безсмислена инвестиция.


Подкрепете блога с един  

 или

Споделете статията с клик на бутонче: