Ретрото пак е на мода. Загорка vs. Каменица

Ретро бира

 

Бирата за българина е като спанака за Попай моряка. Дава ти сила и самочувствие. Ако попрекалиш, ти дава и надежда за по-добро бъдеще. Не знам дали помага на грозните хора да правят секс от 1862 година насам, но пък не пречи и да се опита.

 

beer

 

Истината е, че не съм от заклетите бираджии, даже напротив. Доста рядко се докосвам до еликсира на мнозина, чисто поради здравословни и естетически причини. Харесва ми вкуса, дори си падам по тъмното пиво, но алтернативата ми е болно гърло и бирено шкембе.

Обачее…

Лятото си е лято и със студена бира и цаца на брега на морето животът е прекрасен. С тъга си спомням за ученическите години, когато бягахме от последния час по химия, за да се размажем до безпаметност с по няколко големи бири на някое капанче на плажа. Такъв е животът в малките морски градове. Море, бира и романтика.

 

Пазарът на бира в България определено е доста конкурентен. Въпреки че не откривам официални статистки за бирените брандове като дял от големите рекламодатели в България, за всички е ясно, че бирите наливат много пари в телевизия. Някои от тях сериозно залагат и на онлайн рекламата. Все пак ще се спра на две от най-познаваемите бирени марки, който ще конкурират ожесточено със своите актуални продукти за летния сезон (и не само), защото всички знаем, че ретрото пак е на мода.

 

Загорка ретро

 

Не мога да скрия, че имам известни пристрастия към Загорка още от годините, в които облизвах пяната от чашата на баща ми. Миналата година Загорка пусна своята ретро бира, която поне за мен имаше главоломен успех. Опитвал съм се да си я поръчвам в различни заведения, в различни краища на страната и неколкократно сервитьорите са ми казвали, че е свършила и че не смогват да им осигурят достатъчно голямо количество.

Миналогодишната кампания с билбордове особено по магистралите беше наистина жестока. Абстрахирам се от рекламите на Загорка с космонавти, шимпанзета, каубои и разни други извънземни, които не разбирам. Явно не съм в целевата аудитория и честно казано не искам да знам каква точно е тя, предвид комуникационния подход на бранда.

 

Загорка ретро

Загорка ретро

Zagorka-Retro-3

Загорка ретро

Zagorka-Retro-6

/Цялата галерия можете да разгледате на страницата на Загорка във Facebook./

 

Тази година още с пукването на пролетта стартира новата кампания на Загорка ретро, която използва като основен инструмент контраста. Съпоставени са „старите“ с „новите“ млади, които са щастливи и свободни. Клипът има доста добра концепция, музиката е запомняща се и определено се откроява в рекламните блокове. Външната кампания също е добре развита визуално и е разбираема, дори ако не си гледал видеото. Много често наблюдавам грешката външната кампания да доразказва ТВ клип, което е изключително объркващо и неясно за потребителите, които не гледат телевизия. Аз самият съм представител на поколението, за което телевизията се превръща във фонова медия подобно на радиото. Крайно време е медиите да свалят малко цените…

 

ТВ клип / Загорка ретро

 


Изключително много ми допада, че Загорка наблягат на емоцията. Отново ще изключа всичките им останали клипове, които не разбирам. Струва ми се, че достатъчно писах по темата в поста за Емоцията в рекламата на Coca-Cola, но нека си припомним мъдрите думи на Дейл Карнеги, които са абсолютно приложими в рекламната комуникация.

„Когато общувате с хора, не забравяйте, че имате работа не със същества на логиката, а със същества на емоциите.”

 

Нефилтрирано от Каменица

 

Каменица е един от брандовете, които сериозно разчитат на 360 градусова комуникация. При тях всичко е много силно интегрирано и в маркетинговият микс сякаш присъства…всичко. Последните няколко лета Каменица залагат на плодовите бири, които основно се конкурират с тези на Ариана. В навечерието на този летен сезон обаче, Каменица вече налага своята алтернатива на Загорка ретро, а именно Нефилтрирано от Каменица. Тук емоцията също е в центъра на комуникацията, но тя се случва около самия продукт, които бива одухотворен – похват който се наблюдава в последните клипове на Пиринско. При Загорка емоцията минава през призмата на потребителя. Там продуктът се асоциира с усещанията на главните герои.

 

ТВ клип / Нефилтрирано от Каменица

 

Загорка vs. Каменица / Изводи:

 

  1. Загорка най-сетне успя да направи нещо различно и разбираемо за масовия потребител, с което печелят моите адмирации.
  2. Каменица си остават традиционалисти във всяко едно отношение. За мен комуникацията тук е насочена към утвърждаване на позиции сред постоянната аудитория на марката, докато Загорка видимо са насочени към младите хора, който търсят забавление. Не знам доколко това е правилен подход предвид застаряващото население на България.
  3. Когато навън стане 30 градуса ще се пият и двете без значение, каква е била рекламата или това, което пиша сега тук.

 

P.S.

На косъм бях да размия нещата, като отворя и темата за Шуменско, тъй като тази година са пуснали своята „бомбичка“, която има 50-годишен юбилей. Смятам че комуникацията им последните години определено е в правилната посока. Свежи и запомнящи се клипове, но онлайн частта хич я няма, а може би са преценили, че аудиторията им е по-скоро аналогова, отколкото дигитална.

shumensko

Наздраве!


Подкрепете блога с един  

 или

Споделете статията с клик на бутонче: