Защо да включваме винаги Google Search като канал за комуникация?

Google AdWords

От няколко години насам в дигиталния маркетинг се говори за Google екосистема основно заради свързаните продукти, които Google предоставя на своите клиенти и потребители. Един от най-мощните инструменти за реклама през последните години е именно Google AdWords, който дава възможност за активиране на интернет кампании в Google Search Network, Google Display Network, мобилни апликации и видео реклама в YouTube.

Всяка година Google разширяват и променят възможностите за реклама, най-малкото защото потребителите все по-бързо се адаптират към рекламните формати и съответно спират да ги забелязват. Действително AdWords дава неограничени възможност, но в този пост ще се фокусирам върху причините да използваме Google Search задължително като канал, когато планираме кампания.

Ако никога не сте работили с AdWords и не сте запознати с материята и спецификата, ще използвам случая да направя едно важно уточнение. Кампаниите е Google Search работят на следния принцип – вие плащате на Google за клик т.нар CPC или PPC (Pay Per Click). Колкото по-търсена е една дума, толкова по-скъпа е тя. Google Search работи на принципа на аукцион. Вие наддавате за цена на дума, която има зададен минимум според трафика, който генерира. Ако искате вашата реклама да излезе по-нагоре, то трябва цената с която наддавате да е по-висока в сравнение с тази на конкурентите ви. Самата реклама е текстово каре, което има индикация за реклама и излиза над органичните търсения.

AdWords

 1. Обиране на „каймака“ от ATL комуникацията

Може би най-стратегическият подход при стартиране на кампания в телевизия е да сме готови да посрещнем и насочим трафика при търсене в Google. Това може да се случи като заложим ключови думи и комбинации с нашия бранд + продукта/услугата, които комуникаме.

Защо да харчим излишни пари в Google, предвид че потребители така или иначе ще ни открият?

 • Не винаги ще излезем на първи места в търсачката на конкретния потребител.
 • Ще съкратим потребителската пътека. Няма да вoдим към Home Page, а на конкретната страница на продукта/услугата.
 • Тази реклама има функция на платена навигация, така че да подобрим цялостното мултискрийн преживяване. Гледаш клипа по телевизията и „сърчваш“ на телефона си и докато се усетиш вече плащаш онлайн…

С две думи целим обиране на „каймака“ от масовата комуникация.

 

 1. Защита на бранда в Google

Независимо от мащаба на пазара, конкурентите не спят. Често се случва други компании да наддават за нашите собствени бранд думи, за да показват своите оферти, когато потребителите търсят нас.
Да речем вие сте Samsung и сте пуснали реклама по телевизията за новия S8. Междувременно обаче Lenovo са решили да се възползва от това и пускат Google Search кампания с ключови думи +Samsung +Galaxy S8 +нещо си което не е във ваша ползва.

В интерес на истината този тип нечестна игра не е особено ефективен, тъй като потребителите имат много ясна идея какво точно искат, но хипотетично една добра конкурентна оферта може и да разколебае търсещия. Все пак моят личен опит е, че тези практики не водят до ръст в продажбите, нито качествен трафик.

Сценарият е различен ако сте търговец, който продава даден продукт и се конкурирате с още много. Тогава влизате в ситуацията, в която наддавате за цена на дума, така че тя хем да не е твърде висока за вас, хем да ви изведе на по-предна позиция като текстово рекламно каре.

 

 1. Релевантност на посланието и аудиторията

За разлика от традиционните медии и рекламни формати, тук не играете на сляпо, а напротив. Можете много ясно да изберете точните думи, при които вашите рекламни карета да се появяват на потребителите в търсачката. Ако човек си търси „интернет и телевизия“, а вие сте компания която предлага тази услуга е най-логично да имате постоянно активна кампания базирана на думи като: телевизия, интернет и може би дори конкретни телевизионни канали, които предлагате само вие. При всички положения не е добра идея да използвате думи като „Нова телевизия“ или “btv”, тъй като ще се надцаквате с тях, а релевантността ви ще спадне значително.

Самите ключови думи се разделят основно на:

 • Exact Match – тогава когато показваме рекламата само и единствено при изписване на тази дума оградена в правоъгълни скоби [].
 • Broad Match – тогава когато искаме да разширим периметъра от търсене в комбинации с дадена дума изписана с +думата +още нещо +нещо друго.
 • Phrase Match – тогава когато искаме да стесним периметъра до точно конкретна фраза. Това е изключително удачно, когато знаем как ни търсят потребителите и съответно можем да свалим значително цената.

google

 1. Ремаркетиране в Google Search Network

Не на последно място, Google Search рекламата позволява и използване на Remarketing List-ите, който си създаваме в AdWords акаунта. Ремаркетингът традиционно се използва при Display (банер) кампаниите, но Google позволява да ремаркетираме нашите потребители включително и по време на техните допитвания до търсачката. Тайната тук е да покажем точните послания, така че да привлечем и върнем потребителя обратно към нашия сайт и конкретния продукт/услуга, от който се е поинтересувал.

 

Независимо дали Google AdWords се администрира от вашата организация или от агенция, аз лично бих обърнал внимание на няколко неща:

 

 • Адекватни ли са ключовите ни думи като комбинации и цена.
 • Имаме ли дългосрочен план или действаме само на ниво кампания.
 • Свързан ли е AdWords акаунта с Google Analytics акаунта ни, за да следим резултатите и в двете платформи при нужда от сравнение на трафик и конверсии.

 

Искрено се надявам, че наблюденията и опитът ми по темата са ви били от полза, независимо дали сте начинаещ или напреднал в AdWords. Повече за Search рекламите можете да научите от самия Google тук. Ще се радвам ако споделите вашите добри практики и мнение в коментар по-долу.

 


Подкрепете блога с един   

  или

Споделете статията с клик на бутонче: